Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jumisfi/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Koulun aloitus ja päätös

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/jumisfi/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 471

Koulun aloitus ja päätös

On aika kannustaa koulutielle! Kouluun lähtevien siunaaminen kirkossa!

Vuonna 2007 syntyneet vauvat ovat nyt kasvaneet koululaisen ikään. Nopeasti, niin kuin aikuisista aina tuntuu. Koulutielle siunataan heidän lisäkseen myös vähän vanhempia ja nuorempia lapsia.  

Ekaluokkalaisten siunaamisen virikemateriaalia on kertynyt vuosien mittaan paljon. Toteutusmalleja on löydettävissä mm. www.jumis.fi sivustolta, josta näin keväällä lähestyessä nostetaan ideoita myös www.evl-slk.fi sivulle helposti löydettäväksi. Katso esimerkki toteutuksesta myös osoitteessa www.kirkonlapsityonteologit.fi. Kouluun lähtevien siunaamisen kaava Kirkollisten toimitusten kirjassa sisältää ehdotuksia virsiksi ja Raamatun teksteiksi.

Tänä vuonna kirkon kasvatuksen painopiste ”Yhdessä maailmassa”, kannustaa seurakuntia tekemään erityisen huolellista työtä sen hyväksi, että koululaiset ja heidän läheisensä eivät pelkäisi tai häpeäisi erilaisuutta vaan näkisivät sen tarpeellisena rikkautena.

Koululaisten siunaaminen - taustatietoa ja vinkkejä

KOULUUN LÄHTEVIEN SIUNAAMINEN

Tässä tekstissä on taustatietoa ja pohdinta-aineistoa, teemoitusta, sisältöjä ja lauluja kouluun lähtevien siunaamiskirkkoa varten.

Tekijänä ovat  Seurakuntien Lapsityön Keskuksen kouluttajat; pastori Anita Ahtiainen ja kanttori Mari Torri-Tuominen ja teksti löytyy myös Pikkuväki-lehdestä 2013.

Kevätkirkko alakouluun

Liturginen väri on vihreä ja alttarilla palaa kaksi kynttilää.

 

Muut varusteet: Aarrearkuksi sopiva laatikko, jonka sisällä kylttejä. Niihin oppilaat ovat kirjanneet elämän aarteita eli Jumalan lahjoja riittävän suurella tekstillä. Yksi aarre per kyltti.

 

KULKUE

Alkuvirren aikana oppilaat tulevat (kirkko)saliin kulkueessa, jossa yksi kantaa ristiä, kaksi kynttilöitä ja kaksi raahaa aarrearkkua. Arkku sijoitetaan aluksi sivummalle, mistä kantajat tuovat sen sitten esiin saarnan aikana.

 

ALKUVIRSI 183: 1, 7

Siunausta koulutielle

Toteutus: Pekka Kiviranta, Kristiina Larjava, Kirsti Nyyssölä ja Sanna-Kaisa Ojala

Teksti: Pekka Kiviranta

Siunaaminen on jännittävä asia. Se on jännä tilanne niin kouluun lähtevälle kuin hänen perheelleenkin. Siksi on tärkeä toteuttaa siunaaminen niin, että siihen voi osallistua turvallisin mielin, vaikka kirkossa käyminen ei olisi kovin tuttua.

Tällä kertaa lapset siunataan koulutielle rukousten saattelemana. Osallistujat pitävät käsissään rukouskiviä ja tuovat ne alttarille. Isona olemisen iloa ja kouluun lähtemisen kihelmöivää jännitystä on ilmassa!