Paasto- ja pääsiäisaika

christ in crossPaasto

Ennen pääsiäistä kristityt viettävät paastonaikaa. Se kestää 40 arkipäivää. Paaston aikana ihminen voi

  • katua syntejään
  • tutkiskella Jumalan pyhyyttä ja rakkautta, joka näkyy Kristuksen kärsimyksessä ja kuolemassa
  • pyrkiä kasvamaan vastuullisempaan elämäntapaan
  • luopumaan omastaan hädänalaisten hyväksi.

Ruokatottumusten ja muiden elämäntapojen yksinkertaistaminen voi olla avuksi paastoon liittyvässä hengellisessä kilvoituksessa.

Pääsiäinen

Pääsiäinen on kirkkovuoden keskus ja kohokohta, ilon ja elämän juhla. Silloin juhlitaan Jeesuksen ylösnousemista kuolleista. Kristityille Jeesuksen ylösnousemus merkitsee sitä, että ylösnoussut Kristus on avannut uuden tien ja toivon kuolemasta elämään.

Kärsivä Kristus

Ryhmä poikia oli kelkkailemassa talvellakin sulana virtaavan voimalaitoksen kanavan varrella. Kanavan reuna oli varustettu suojakaiteella onnettomuuksien välttämiseksi. Siksipä nämäkin pojat antoivat kelkkojensa kiitää vauhdilla mäen päältä suoraan sulaa kanavaa kohti. Vauhdin pysähdyttäminen tapahtui yleensä kaiteeseen käsin kiinni tarttuen. Aikuiset varoittelivat poikia puuhasta, mutta pojatpa eivät siitä välittäneet. Vauhdin hurma ja jännittävä vaarallisuus kiehtoivat.

Lue lisää: Kärsivä Kristus

Emmauksen tiellä

 

Päivänavausmateriaalia/ saarnanjuurta pääsiäisviikolle tai sitä seuraavalle viikolle yläkouluun tai lukioon.

 

Oletko joskus koulussa kokenut, että olet todella tyhmä. Ehkä joku vastauksesi on saanut jopa opettajan nauramaan. Tai sitten opettaja on jonkun mielestään yksinkertaisen kysymyksen kysyttyään katsonut koko luokkaa ja todennut: ettekö te todellakaan tiedä. Olettepa te tietämättömiä. ”Voi teitä ymmärtämättömiä!” Näin Jeesuskin moittii kahta opetuslasta Emmauksen tiellä.

 

 

Lue lisää: Emmauksen tiellä

2. pääsiäispäivän perhejumalanpalvelus

Anita Ahtiainen ja Mari Torri-Tuominen- Seurakuntien Lapsityön Keskus

Artikkeli on luettavissa myös lehdessä Pikkuväki2/2009

Pääsiäinen on ihana juhla. Toisen pääsiäispäivän messu toimii monella paikkakunnalla erinomaisena perheiden yhteen kokoajana. Tässä perhemessussa on vaikutteita pääsiäisen pyhäkoulusuunnitelmasta (Pyhäkoululehti 2/2009), joka on ideoitu sipoolaisten Mirja Kallion ja Anne Valtosen kanssa. Pyhäkoulujen paastojakso voikin vaihtoehtoisesti saada hienon päätöksensä perhemessussa tai sitten pääsiäispyhäkoulusuunnitelmaa voi tarjota perheille omassa piirissä toteutettavaksi, jos perhemessua ei jostain syystä seurakunnassa pääsiäisenä toteuteta.

 

Lue lisää: 2. pääsiäispäivän perhejumalanpalvelus

Pietarin pääsiäinen

Olen Pietari, yksi Jeesuksen opetuslapsista. Viime viikko ja sitä edeltäneet päivät ovat olleet todella tapahtumarikkaita. Jeesuksen ympärillä oli jo pitkään ollut vilskettä ja vipinää. Olin kuullut, mitä kansanjohtajat olivat puhuneet, ja pelkäsin pahinta. He eivät nimittäin pitäneet siitä, mitä Jeesus oli sanonut ja tehnyt.

Lue lisää: Pietarin pääsiäinen

Perhekerhon alkuhartaus: Paastonaika on matka

Perhekerhon alkuhartaus: Paastonaika on matka

 Johanna Hinkkanen, Katri Hiirsalakka-Stam, Marja Stenvall ja Nina Stjernvall-Kiviniemi

Paastonaika on odotuksen ja valmistautumisen aikaa. Paastonaikaa voisi kuvailla myös matkaksi laskiaisesta palmusunnuntaihin, hiljaiseen viikkoon ja pääsiäisen iloon.

Lue lisää: Perhekerhon alkuhartaus: Paastonaika on matka