Erilaisia toteutuksia

VIRIKKEITÄ, IDEOITA, TOIMIVIA JUMIKSIA

Käytännön ideoita ja virikkeitä.

Tämä aihealue sisältää kirkkovuoden juhlien viettoon liittyviä toteutuksia, kokonaisia teemajumalanpalveluksia, virikkeitä raamatunkertomusten käyttöön ja havainnollistamiseen, saarnoja, erilaisia kirkkohetkiä, leirikirkkoja, koulukirkkoja jne.

 

Sadonkorjuun rukous

breadKesän lopuksi tai syyskauden alkupuolella voidaan kerhoissa ja pyhäkouluissa juhlia sadonkorjuuta. Kokkikerhossa voidaan herkutella kotimaisilla tai ehkä itse kasvatetuilla kasviksilla tai itsekerätyillä marjoilla. Kerhotilaan voidaan myös koota vihannestori, jossa lapset saavat maistella erilaisia juureksia. Hartaustilan alttari voidaan koristella viljan tähkillä tai luonnonkukilla.

Tämä rukous ja laulu sopivat tällaisen kerhokerran tai kokoontumisen päätteeksi.

Lue lisää: Sadonkorjuun rukous

Alakategoriat

christ in crossPaasto

Ennen pääsiäistä kristityt viettävät paastonaikaa. Se kestää 40 arkipäivää. Paaston aikana ihminen voi

  • katua syntejään
  • tutkiskella Jumalan pyhyyttä ja rakkautta, joka näkyy Kristuksen kärsimyksessä ja kuolemassa
  • pyrkiä kasvamaan vastuullisempaan elämäntapaan
  • luopumaan omastaan hädänalaisten hyväksi.

Ruokatottumusten ja muiden elämäntapojen yksinkertaistaminen voi olla avuksi paastoon liittyvässä hengellisessä kilvoituksessa.

Pääsiäinen

Pääsiäinen on kirkkovuoden keskus ja kohokohta, ilon ja elämän juhla. Silloin juhlitaan Jeesuksen ylösnousemista kuolleista. Kristityille Jeesuksen ylösnousemus merkitsee sitä, että ylösnoussut Kristus on avannut uuden tien ja toivon kuolemasta elämään.

Ekumenialla tarkoitetaan kristillisten kirkkokuntien ja yhteisöjen yhteistyö- ja yhteyspyrkimyksiä.

 

Ekumenian tavoitteena on hajallaan elävän kristikunnan saattaminen keskinäiseen yhteyteen. Kristittyjen yhteys on sekä uskon että elämän yhteyttä. Raamatun mukaan se on sekä annettu lahja että rukouksen ja työn kohde.

Työ kristittyjen yhteyden ja Kristuksen kirkon ykseyden puolesta perustuu Jeesuksen rukoukseen: Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut. (Joh. 17:21)

Lisätietoa
Suomen Ekumeeninen Neuvosto: www.ekumenia.fi
Ekumeeninen nuorisotyö: www.ekumenia.fi/nuoret_ja_ekumenia

Kotihartaustilanteessa ollaan hiljentymässä Taivaan Isän edessä. Yksi kotihartauden muoto on perinteinen iltarukous. Se onkin säilyttänyt varsin hyvin asemansa. Toinen perinteinen kotihartaus on jouluevankeliumin lukeminen. Myös hengellisten laulujen laulaminen edustaa omalta osaltaan kotihartautta.

breadRuuan siunaamista on hyvä harjoitella kerhossa, leireillä ja myös kotona. Tässä muutamia ruokarukouksia.

 

Siunaa, Jeesus ruokamme, ole aina luonamme. Aamen.

 

Kaikki katsovat odottaen sinuun,
ja sinä annat heille ruoan ajallaan. Sinä avaat kätesi ja hyvyydessäsi ravitset kaiken mikä elää. (Ps. 145:15-16)

 

Herra Jumala, taivaallinen Isä, siunaa meidät ja nämä sinun lahjasi, jotka suuressa hyvyydessäsi annat meille nautittavaksi, Jeesuksen Kristuksen, Herramme kautta. Aamen. (Martti Luther)

 

Siunaa, Jeesus, ruokamme, ole aina luonamme.
Auta meitä muistamaan että sulta kaiken saan.

 

Me syömme leipää elämän ja juomme lähteestä autuuden. Ja ken siitä juo niin sanotaan, ei janoa hän milloinkaan. Eikö milloinkaan? Ei milloinkaan. Eikö silloinkaan? Ei silloinkaan. Ja ken siitä juo niin sanotaan, ei janoa hän milloinkaan.

 

Tule, siunaa Herra pöydän antimet, tule siunaa Herra pöydän antimet, tule siunaa Herra pöydän antimet, sinun nimessäs. Halleluja ylistän, halleluja ylistän, halleluja ylistän, aamen.

 

Lähetä oma ruokarukouksesi osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..