Kirkkovuosi

Kirkkovuosi rytmittää jumalanpalveluselämää. Joskus tulee hetkiä, jolloin tarvitsee nopeasti tietoa kirkkovuodesta ja siihen liittyvästä perinteestä. Tähän osioon kuuluu esimerkiksi koulutusmateriaali kerhonohjaajille tai pyhäkoulunopettajille. Musiikin mahdollisuuksia kirkkovuoden eri aikoina, sopivien virsien ja laulujen listoja ja muuta tarpeellista löytyy ajan myötä tästä osiosta.

 

Pääsiäisaika

Pääsiäinen on kristityille ilon ja elämän juhla

 

Pääsiäinen on kirkkovuoden keskus ja kohokohta, ilon ja elämän juhla. Silloin juhlitaan Jeesuksen ylösnousemista kuolleista. Kristityille Jeesuksen ylösnousemus merkitsee sitä, että ylösnoussut Kristus on avannut uuden tien ja toivon kuolemasta elämään.

Pääsiäinen on kristillisistä juhlista vanhin. Varhaisimmat tiedot pääsiäisen vietosta ovat 100-luvulta, jolloin viikoittaisen ylösnousemusjuhlan, sunnuntain, rinnalle tuli vuosittain vietettävä pääsiäisjuhla. Aluksi Kristuksen kuolemaa ja ylösnousemusta vietettiin yhtenä juhlana, pääsiäisenä.

 

Hiljaisen viikon perjantaita on pidetty paastopäivänä viimeistään 200-luvulta lähtien. Pitkäperjantai Kristuksen kuoleman muistopäivänä tavataan 300-luvulta lähtien. Perinne on syntynyt todennäköisesti Jerusalemissa.

Kirkkovuoden pääsiäisjaksoon kuuluu kolme vaihetta: valmistautuminen (paastonaika), itse juhla ja helluntaihin asti kestävä juhla-aika. Pääsiäisjakson keskuksen muodostaa ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen.

 

Lähde ja lisätietoja: evl.fi