Tietoa

TIETOA JUMALANPALVELUKSISTA, APUA KOULUTUKSIIN JA TEHTÄVIÄ ERI-IKÄISILLE

Tämän pääotsikon alle kootaan jumalanpalveluselämään ja sakramentteihin liittyvää tietoa, erilaisia tietolähteitä ja vinkkejä. Tässä osastossa on myös sellaista aineistoa, jota voi käyttää koulutusten valmistelussa.

 

Tämä kategoria ei sisällä artikkeleita. Mikäli alakategorioita näkyy tällä sivulle, ne voivat sisältää artikkeleita.

Alakategoriat

Tässä osiossa on tietoa jumalanpalveluksista, jumalanpalveluksiin liittyviä tehtäviä eri-ikäisille ja koulutusrunkoja.

 

Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa sakramentteja on kaksi: kaste ja ehtoollinen

 

Jumala jakaa armoaan sanansa ja sakramenttiensa välityksellä. Kristus itse on asettanut kasteen ja ehtoollisen. Ne ovat sakramentteja, sillä niissä Jumalan sana on yhdistynyt aineeseen: veteen, leipään ja viiniin. Sakramentit ovat armon näkyviä merkkejä, joihin voimme tarttua uskolla. Kasteessa ja ehtoollisessa Kristus on todellisella ja havaittavalla tavalla meidän keskellämme.


Kaste

 

Sakramentit katekismuksessa: http://www.evl.fi/katekismus/sakramentit/sakramentit.html

 

Tietoa kasteesta, kummiudesta, kastejuhlasta ev.lut kirkon sivuilla: http://evl.fi/kaste

 

Ehtoollinen

 

Tietoa ehtoollisesta evl.fi:n sivuilla

 

 

Joskus on yksinkertaisinta lähestyä jumalanpalvelusta tietystä työmuodosta käsin. Tähän osioon kuuluvat erilaiset tiedot esimerkiksi rippikoulun jumalanpalvelusprosessista ja sen kehittämisestä tai perhekerhon jumalanpalveluskasvatuksen kokonaishahmotus.

 

Kirkkovuosi rytmittää jumalanpalveluselämää. Joskus tulee hetkiä, jolloin tarvitsee nopeasti tietoa kirkkovuodesta ja siihen liittyvästä perinteestä. Tähän osioon kuuluu esimerkiksi koulutusmateriaali kerhonohjaajille tai pyhäkoulunopettajille. Musiikin mahdollisuuksia kirkkovuoden eri aikoina, sopivien virsien ja laulujen listoja ja muuta tarpeellista löytyy ajan myötä tästä osiosta.

 

jumis.fi on lapsi- varhaisnuoriso- ja nuorisotyön yhteinen, elävä jumalanpalvelusportaali.

Jumalanpalveluselämää ei ole vai sunnuntaisin klo 10, vaan se on monipuolista ja rikasta kirkon lapsi-, varhaisnuoriso- ja nuorisotyössä. Pyhäkoulut, kerhot, leirit ja nuortenillat tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia palvella Jumalaa ja olla Hänen palveltavanaan.

Tämän sivuston tavoitteena on edistää monipuolista jumalanpalveluselämää eri työmuotojen alueella ja tarjota työkaluja sen toteuttamiseen. Sivusto on elävä kokonaisuus, jonne kerätään työntekijöiden omia kokemuksia ja onnistuneita työtapoja muiden käyttöön. Täällä voit jakaa omia materiaalejasi ja saada maksutta käyttöösi muiden sivuston käyttäjien materiaalia ja ideoita. Antaessaan saa! 

Lähetä omat toimintaideasi ja -vinkkisi osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Jaa rukouksia, hartauksia, päivänavauksia, ideoita messun toteutukseen - mukaan mahtuu niin pieniä käytännön vinkkejä ja oivalluksia kuin valmiita tapahtumien ja hartaushetkien suunnitelmia. Sivuston ylläpitäjä voi tarvittaessa editoida materiaaliasi. 

Olet tervetullut mukaan portaaliin. Jumis.fi kehityy juuri sellainen portaali kuin sen käyttäjät haluavat siitä tulevan. 

Mukana hankkeessa ovat kirkkohallituksen yksiköistä Kirkon kasvatus ja perheasiat sekä Jumalanpalvelus ja yhteiskunta sekä Kirnu-järjestöt: Seurakuntien lapsityön keskus ry, Suomen Poikien ja Tyttöjen Keskus - PTK ry, Nuorten Keskus ry ja Suomen Lähetysseura.

Jumalanpalveluksen valmistelut

 

Musiikin käyttö jumalapalveluselämässä.

 

Jumalanpalveluskasvatukseen liittyviä artikkeleita.