Muut teemat

Murtunut jalka eli asioiden arvostamisesta, kun ne ovat poissa

Toimii sekä saliavauksena että radioavauksena. Salissa voi kysyä aloituskysymyksiä oikeasti, radiossa niistä tulee retorisia, johdattelevia kysymyksiä.

”Kuinka monelta teistä on joskus murtunut jokin paikka? Käsi, jalka? Sormi, varvas tai muu luu? Millaista se oli?

Lue lisää: Murtunut jalka eli asioiden arvostamisesta, kun ne ovat poissa

Hartauspuhuja istuukin kuulijoiden joukossa tai takana

Joskus on virkistävää ja tarkoituksenmukaista, että hartauspuhuja ei menekään eteen puhumaan. Tämä edellyttää tietenkin riittävää äänen voimakkuutta. Etuna on silloin, että kuulijat eivät kiinnitä katsettaan puhujaan, vaan muuten eteenpäin. Toki he aluksi kurkistavat, mistä puhuja puhuu, mutta kokemukseni mukaan kukaan ei jää tuijottamaan taakse tai sivulle koko ajaksi. Se, että kuulija katselee alttaria, ristiä tai järvenselkää puheen aikana, on joskus hyvin palvelevaa.

Lue lisää: Hartauspuhuja istuukin kuulijoiden joukossa tai takana

Helppo elävöityskeino Raamatun tekstien lukemiseen

Hyvin yksinkertainen elävöitystapa on roolien jakaminen läsnäolijoille, esimerkiksi rippikoulussa isosille. Monet keskeiset Raamatun kertomukset ja vertaukset on kirjoitettu siten, että niissä on kertojan ääni (ohjaaja) ja selvät vuorosanat henkilöille. Usein riittää, että teksti käydään läpi kerran harjoituksena: onpa joskus toteutettu ilman harjoituksiakin, ja sitenkin selvitty yllättävän hyvin. Vuorosanojen ulkoa opettelu olisi selvästi pidempi projekti: huomattava elävöitys syntyy jo siitä, että eri henkilöillä on eri ääni.

Lue lisää: Helppo elävöityskeino Raamatun tekstien lukemiseen

Osin humoristinen hartaus rukouksesta kirjaintaulujen avulla

Tarvitset isot R-U-K-O-U-S –kirjaimet, joiden paikkoja vaihtelet muuttuvien sanojen mukaan. Keksi tilanteen mukaan menetelmä, millä saat ne näytettyä yleisöllesi; esim. magneettitaulu, paperit teipattuna esim. virsikirjoihin tai kovat pahvitelineet kirjainten taakse.

”Rukous. Oletteko koskaan ajatelleet, mitä kaikkea tuo suuri sana itse asiassa sisältääkään?

Rukous on…

SUU jolla puhua Jumalalle; pyytää lohtua…

SURU -un ja joka kerta saada, ennemmin tai myöhemmin; rukous…

OSUU aina, eli Jumala ei koskaan ole…

KUURO

Lue lisää: Osin humoristinen hartaus rukouksesta kirjaintaulujen avulla