Muut teemat

Maailman vaikein sana

Onkohan anteeksipyytäminen vaikeaa sen tähden, että silloin joutuu tunnustamaan, että on ollut väärässä tai että on tehnyt väärin. Sanotaan, että sana “anteeksi” on eräs vaikeimmista sanoista. Se varmasti pitää paikkansa. On vielä melko helppoa sanoa “anteeksi” puolihuolimattomasti, tarkoittamatta, mitä sanoo. Vaikeaa sen sijaan on sanoa tuo sana todella tarkoittaen sitä ja katuen tekojaan.

Koululaisen rukous Agricolan rukouskirjasta

ihmiskirkko.jpg

Jumalan aijnoan olcohon kijtos

OJesu Christe mine rucolen sinua /
ette sine ioca cadhen toijsta kymmenen
aijastaijkanen pilti olit / istuijt Templis /
ia opetit nijte opettaij / iollen mös Ise taiuahasta
ledhetylle sanalla andoij woijman Inhimisten sickijoijte
opettamahan / cosca hen sanoij. Teme ombi minun racas
poijcan / iossa minulle ombi mielennoudhe /
cuulkata hende. Sine ioca mös olet sen ylimeijsen
Isen ijancaikinen wisaus / raskitze yleswalghaijsta minun
tyhme ymmerdhyxen / ette mine oppisin cunniallisi
kirijoija / ioijta mine sijtte sinulle
kijtoxexi ja cunniaxi harijoitella.
Amen.

Tunnustuksella tunnonrauha

Esko oli koulunsa neljännen luokan oppilas. Menestyvä ja tunnollinen poika. Koulun tähden hän olisi talven alkaessa tarvinnut uudet luistimet. Entiset olivat jääneet pieniksi. Kuitenkaan hän ei rohjennut niitä pyytää kotoaan. Hän tiesi rahan olevan tiukalla muutoinkin. Mutta eräänä päivänä tarjoutuikin yllättävä tilaisuus saada rahat luistimien hankintaan. Eskon isä oli vaatteita vaihtaessaan unohtanut rahapussinsa vuoteensa reunalle. Sitä tarkastellessaan Esko huomasi tilaisuutensa tulleen. Hän otti isänsä pussista tarvittavan rahamäärän ja hankki niillä luistimet.

Ihmeeliset pelinappulat

Jukka istui mummon autossa ja tutkaili kelloa hermostuneesti. Ehdinköhän minä junalle, voi ei ja lippukin on vielä  ostamatta. Jukka oli matkalla serkkujen luokse Ouluun. Vihdoin saavuttiin rautatieasemalle, kuulutus kertoi, että Kemijärvelle menevä juna on raiteella seitsemän. Mummo saatteli  Jukan junalle ja sanoi: "Muista sitten pitää huoli tavaroistasi,  äläkä ala juttelemaan vieraiden ihmisten kanssa, ei niistä  aina tiedä."

Alakategoriat