Muut teemat

Yksin maailmassa

Kaksivuotias Anna oli uhmaiässä. Silloin harjoitellaan omaa tahtoa ja sen käyttämistä. Eräänä päivänä hän kiukutteli saadakseen keksiä, mutta äiti ei heltynyt. "Titten Anna lähtee poit!" hän ilmoitti, otti mukaan ensimmäisen käteensä osuneen lelun ja laahusti hitaasti, raskain askelin eteiseen. Pian hän seisoi neuvottomana ulko-oven edessä. Hetken siinä seistyään hän purskahti sydäntä särkevään itkuun: "Anna on ihan ykkin. Anna on ihan ykkin..." Siinä hän nyyhkytti yksin suuressa maailmassa, oman kodin eteisen lattialla. Ihan pieni tyttö ja riipaiseva yksin olemisen kokemus.

Oletko sinä kokenut olevasi joskus yksin, yksinäinen tai – jopa yksin koko maailmassa? Minä olen. Luulen, että lähes jokainen maailman ihminen on kokenut sen saman tunteen. Eikö ole merkillistä – meitä ihmisiä on seitsemän miljardia, ja me kaikki koemme joskus olevamme yksin. Ihan pieni voi kokea yksinäisyyttä ja vanhus voi kokea ihan samaa. Kaiken ikäiset ja näköiset ihmiset kaikissa maissa voivat kokea olevansa yksin. Jopa kaveripiirissään suosittu voi kokea olevansa väkijoukon keskellä sisimmässään täysin yksin. Tämä yksinäisyyden kokemuksen yleisyys on samaan aikaan vähän surullinen ja toisaalta lohduttava ajatus. Se on osa ihmisenä olemista.

Perheen sunnuntain messu

Perheen sunnuntaita voidaan viettää minä tahansa sunnuntaina touko-marraskuussa. Lapsenpäivää vietetään 20.11. Joskus tuo päivä sattuu Tuomiosunnuntaille. Sitä edeltävä sunnuntai on kirkkovuodessa Tuomiosunnuntaihin johdattava Valvomisen sunnuntai. Joskus tätä Lapsenpäivää voisi korostaa pitämällä silloin perheen sunnuntain messun.

 

Perheen sunnuntain voi liittää tarpeen mukaan myös lähelle pyhäinpäivää. Silloin messussa korostuvat pyhyys ja sukupolvien välinen yhteys.

 

Tämä messu on tehty Perheen sunnuntain kolmannen vuosikerran tekstien pohjalle.

"Hetki ennen kuin minusta tuli iso"

Kouluun lähtijöiden siunaaminen kirkossa

Anita Ahtiainen, Seurakuntien Lapsityön Keskus ry.

Kouluun lähtevät ekaluokkalaiset ovat elämänsä ehkä ensimmäisen varsinaisen käännekohdan edessä. Itsenäistyminen - se on hauskaa, pelottavaa ja niin välttämätöntä! Koululaiseksi kasvaminen on lapsen oma, iso asia, johon vanhemmat liittyvät tukien, rohkaisten, tilaa antaen, luottaen.

 

Kouluun lähtijöitä on siunattu kirkossa eri seurakunnissa jo useiden vuosien ajan. Se, mihin ajankohtaan lukuvuoden rytmissä siunaaminen sijoittuu, vaihtelee hyvin paljon. Siunaaminen sijoittuu yhtä luontevasti esikoulun kevätjuhlaan kuin syyslukukauden alkuunkin. Ajankohta vaikuttaa luontevien yhteistyötahojen valintaan. Keväällä mukana ovat päiväkotien henkilökunta ja seurakunnan lastenohjaajat. Syksyllä ollaan jo enemmän koululaisia ja silloin mukaan kannattaa kutsua opettajia ja varhaisnuorisotyön tekijöitä sekä leikkipuistojen ja iltapäiväkerhojen henkilökuntaa.

Lasten kanssa toteutettu kastepuhe

Kastetilaisuuksissa on seurakunnan joukossa toisinaan paljon lapsia, kuten toimituksen luonteeseen sopii. Lapset voivat ottaa aktiivisen roolin toimituksen puheessa, joka usein on toimituksen kriittisin kohta lasten mielenkiinnon säilymisen suhteen.

 

Kun evankeliumi on luettu, pappi kutsuu lapset kastemaljan ääreen ja kysyy näiltä, mitä kastetoimitukseen tarvitaan. Kun lapset luettelevat tarpeellisia asioita, pappi kommentoi kutakin asiaa muutamalla sanalla ja avaa näin kasteen sisältöjä sekä lapsille että aikuisille.

Rauhan minä annan teille

Kodin tulisi olla paikka, jossa asuu rauha ja rakkaus. Näin ainakin jokainen toivoisi olevan. Aina sitä ei kuitenkaan huomaa. Kun perhe kotiutuu töistänsä ja toimistansa, koulusta, hoidosta ja harrastuksista, koti täyttvy monenlaisista äänistä, melusta ja hälinästä. Se voi olla kodikastakin, mutta liiallisena siihen väsyy. Koti voi olla myös riitojen pesä, huudetaan ja räyhätään kukin toisillemme. Vanhempien riidat pelottavat. Rauha voi olla kodista kaukana. Ikävintä tietysti on, jos kotona riidellään ja rähistään paljon tai ei osata riidan jälkeen sopia ja pyytää anteeksi.

Sanomalehdistä, televisiouutisista ja elokuvista olohuoneisiin tunkeutuu paljon sellaista, joka tekee levottomaksi ja voi viedä jopa lasten yöunet. On uutisia sodista ja erilaisista levottomuuksista. Mellakoita, onnettomuuksia, ihmisten hätää ja rauhattomuutta.

Alakategoriat