2. pääsiäispäivän perhejumalanpalvelus

Anita Ahtiainen ja Mari Torri-Tuominen- Seurakuntien Lapsityön Keskus

Artikkeli on luettavissa myös lehdessä Pikkuväki2/2009

Pääsiäinen on ihana juhla. Toisen pääsiäispäivän messu toimii monella paikkakunnalla erinomaisena perheiden yhteen kokoajana. Tässä perhemessussa on vaikutteita pääsiäisen pyhäkoulusuunnitelmasta (Pyhäkoululehti 2/2009), joka on ideoitu sipoolaisten Mirja Kallion ja Anne Valtosen kanssa. Pyhäkoulujen paastojakso voikin vaihtoehtoisesti saada hienon päätöksensä perhemessussa tai sitten pääsiäispyhäkoulusuunnitelmaa voi tarjota perheille omassa piirissä toteutettavaksi, jos perhemessua ei jostain syystä seurakunnassa pääsiäisenä toteuteta.

 

Tämän messun keskuksena on, ehtoollisen ohella, yhdessä rakennettava risti. Se on helppo naulata valmistelupisteessä kahdesta riman tai listan kappaleesta. Koska se kulkee mukana kulkueessa, kannattaa miettiä, minkä kokoista ristiä kantajaksi valittu pystyy kantamaan. Naulaaminen on helppoa, lapsista jännittävää ja aikuisista vaikuttavaa. Kukkien laittaminen ristiin synnintunnustuksen jälkeen innostaa mukaan pääsiäisen iloon. Vaihtoehtoisesti risti peitetään valkoisella liinalla, jolloin se voi esittää hautaa pääsiäispuutarhassa. Synnintunnustuksen teksti on yksityisen ripin teksti. Siihen sisältyy myös "uskon" vastaus, jonka olen laittanut sulkeisiin. Se kannattaa toteuttaa vain, jos se luontevasti tuntuu sopivan seurakuntanne yhteiseen kokoontumiseen.

Valmistelupisteiden toteuttaminen edellyttää, että jokaiseen niistä löytyy vastuuhenkilö. Hän voi olla myös seurakuntalainen. Lisäksi pitää olla henkilö, joka opastaa löytämään ryhmiin. Joissain puuhamessuissa on eteisen lattiaan kiinnitetty erivärisiä pahvisia jalanjälkiä johdattamaan seurakuntalaisia valmistelupaikkoihin. Huomatkaa, että valmistelu vie helposti paljon aikaa, jos sitä ei ole suunniteltu hyvin napakasti toteutettavaksi. Esim. Kolehtinäytelmä saa kestää korkeitaan minuutin!

Messu voidaan toteuttaa myös ilman koko seurakunnan puuhia, jos tilat eivät anna sellaiseen myöden. Silloin messutiimin on pitänyt valmistaa etukäteen risti, auringonkukat ja kolehtinäytelmä esim. kerhoryhmissä. Siunausta työhönne!

Valmistelupisteet, joissa seurakuntalaiset voivat käydä ennen messun alkua:

1. Harjoitellaan jumalanpalveluksen lauluja!

2. Askarrellaan auringonkukkia!

Ohje: Piirrä ja leikkaa keltaiselle kartongille halkaisijaltaan n. 20 cm ympyrä. Leikkaa keltaisesta silkkipaperista 2 cm levyisiä ja 5 cm pituisia suikaleita. Liimaa suikaleet kartonkiympyrän reunaan kahteen kerrokseen. Leikkaa ruskeasta silkkipaperista pieniä neliöitä. Rypistä ne palloiksi ja liimaa kartongin keskelle siemeniksi. Kukkia voidaan askarrella valmiiksi myös pyhäkouluissa ja kerhoissa. Niitä voi olla puolivalmiina odottamassa niitä, jota ehtivät vain hetkeksi valmisteluryhmään.

3. Ristiryhmä.

Rakennetaan kahdesta rimasta/laudasta messun kulkueristi. Kaikki valmisteluryhmäläiset saavat naulata ristiin ainakin yhden naulan, johon messussa violetit synnintunnustuslaput kiinnitetään. Nauloja voi olla kaikkialla ristissä. Ryhmä voi myös jakaa violetteja papereita kirkkoon tuleville. Laput voivat olla myös penkissä valmiina.

4. Esirukouksen kirjoittaminen/piirtäminen rukousalttarin ääressä. Rukousalttarin koristelun voivat seurakuntalaiset tehdä etukäteen, kun heidän kanssaan sovitaan siitä ajoissa.

3. Uhriryhmä valmistaa esityksen, jolla kerrotaan päivän kolehtikohteesta, sekä valmistautuu keräämään kolehdin. Suomen ev. lut. kirkossa toisen pääsiäispäivän kolehti kerätään Sanan saattajat ry:n kautta radiolähetystyöhön. Tietoa järjestöstä saat www.sansa.fi. Seurakuntiin tulee yleensä järjestöltä tietoa kolehdin keräämistä varten. Tämän valmistelupisteen toteuttaminen edellyttää työntekijältä hyvää perehtymistä aiheeseen ja valmiuksia improvisaation toteuttamiseen ryhmän kanssa.

 

Jumalanpalveluksen sisältö ja kulku (puhe-osuudet on merkitty kursiivilla):

Alkuvirsi VK 88 (LV 31) Lensi maahan enkeli, jonka aikana kulkue saapuu kirkkoon. Ensimmäisenä risti ja kynttilät, sitten avustajat ja viimeisenä papit ehtoollisvälineiden kanssa. Toki mukana on myös auringonkukkia heiluttavia ihmisiä!

Liturgia toteutetaan käsikirjan mukaan kaikulauluna.

Johdantosanat:

Hyvää pääsiäistä kaikki kristityt! Tämä on ihana päivä. Juhlimme sitä, ettei meidän tarvitse pelätä kuolemaa. Jeesus nousi kuolleista. Rakkaudellaan hän pitää meistä huolta tässä elämässä ja saattaa meidät aikanaan taivaaseen, Jumalan kotiin.

Taivaan kodissa kenenkään ei tarvitse pelätä mitään. Siellä ei ole mitään sellaista pahaa, mikä nyt tässä elämässä kiusaa meitä. Sillä mehän tiedämme, että tässä elämässä me ihmiset olemme itsekkäitä, välillä jopa pahoja. Jotta voisimme elää taivaan kodissa, meidän on annettava Jeesuksen kantaa meidän pahuutemme. Sen hän on jo tehnyt, kun hän pitkä perjantaina kauan sitten kuoli ristillä.

Jeesus ottaa meidän syntimme kantaakseen, kun tunnustamme ne ja pyydämme niitä anteeksi. Sinulla on violetti paperin pala. Mieti asioita, joita haluat pyytää anteeksi. Kuvittele, että voit siirtää nuo asiat kädessäsi olevaan paperiin. Kun olet valmis, voi tuoda paperisi tänne ristille. Jeesus on voimakas ja kestää meidän syntimme.

Synnintunnustus:

Ihmiset kiinnittävät paperit ristiin. Muista myös kiinnittää omasi. Kun olette valmiit, rukoilkaa:

Hyvä Jumala, kasteessa sinä olit meidät lapsiksesi. Anna meille anteeksi Jeesuksen tähden.

Synninpäästö:

P: Jeesus on antanut seurakunnalleen taivasten valtakunnan avaimet ja sanonut: "Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut" (Uskotko, että synninpäästö, jonka sinulle julistan, on Jumalan anteeksianto?

S: uskon

P: Tapahtukoon sinulle niin kuin uskot. ) Herramme Jeesuksen Kristuksen käskyn mukaan julistan, että sinun syntisi annetaan sinulle anteeksi Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.

S: aamen

(Tässä kohtaa synnintunnustusristin voi kantaa pois kirkosta tai sen voi peittää valkoisella kankaalla. Jos se peitetään, voidaan sen ympärille kantaa esim. ruukkunarsisseja, jolloin astelmasta tulee kaunis pääsisäispuutarha. Tämä voidaan tehdä Herra armahda –hymnin aikana)

Herra, armahda:

Perhemessun Kyrie B –vaihtoehdon voi myös toteuttaa kaikulauluna:

esilaulaja: Herra, armahda meitä srk: Herra, armahda meitä

esilaulaja: Kristus, armahda meitä srk: Kristus, armahda meitä

esilaulaja: Herra, armahda meitä srk: Herra, armahda meitä

Kunnia

Kiitosvirsi: VK 745 Pääsiäiseen herätä saan

Päivän rukous:

Vapahtajamme Jeesus. Pitkäperjantai on ohi. Kiitos, että johdatit meidät surusta pääsiäisaamun iloon.

Me emme ymmärrä kuolemaa. Se tuntuu vieraalta ja pelottavalta.

Kiitos että, sinä nousit kuolleista ja elät. Kiitos, että sinä pidät meistä huolta elämässä ja kuolemassa.

Me riemuitsemme Sinun kanssasi elämästä!

Aamen

Sana:

Me olemme jo kuulleet viestin Jeesuksen ylösnousemuksesta, mutta mitä oikein tapahtui?

Saamme nyt kuulla ja katsoa pyhää evankeliumia Luukkaan 24.luvusta.

Toteuttakaa Luuk. 24: 13-35 Kertojan ja roolihenkilöiden avulla. Teksti sopii myös nukketeatterin käsikirjoitukseksi. Roolit: kertoja, Jeesus (henkilö, joka ottaa käteensä alttarilta kynttilän, niin että Jeesuksen roolissa on oikeasti "valo" eikä ihminen), Kleopas, toinen oppilas, 11 muuta oppilasta, jotka tulevat vastaan.

Raamatun tekstin jälkeen voidaan laulaa (pariin kertaan) kertosäettä kiitosvirrestä 745:
Ylistys Jumalan, soi halki maailman: Jeesus, nyt kuoleman voittanut!

Me tunnistamme Jeesuksen läsnäolon, kun käymme ehtoolliselle. Me sanomme Jeesuksen sanat ja jaamme leivän, sanomme Jeesuksen sanat ja jaamme viinin. Me syömme yhdessä ja Jeesus on kanssamme. Jeesus on paikalla myös silloin, kun autamme toisiamme ja kaikkia niitä, jota tarvitsevat apua. Tyhjä risti, joka muistuttaa ylösnousemuksesta, muistuttaa myös tehtävästä. Meidän tehtävämme on olla olemassa toinen toistamme varten. Jeesus antaa voimaa tähän tehtävään. Kun katsomme ristiä, me muistamme tämän.

Jos tyhjä risti oli välillä viety pois, niin tässä kohtaa sen voi tuoda takaisin kirkkoon niin, että siitä on poistettu synnintunnustukset ja se on koristeltu auringonkukilla.

Ylösnoussut Jeesus on ihana kuin aurinko. Vanhastaan ihmiset ovat ajatelleet, että pääsiäisaamuna aurinkokin tanssii. Mekin yhdymme riemuun ja tanssimme!

Laulu: Aurinko on jälleen täällä, ihanaa! (Mukulamessu, Karas-Sana)

Yhteistä tanssia varten on hyvä saada eri puolille salia ihmisiä, jotka näyttävät mallia. Edessä voi myös olla lasten ryhmä, jota muut seuraavat.

Tanssiohjeet:

Otetaan askarrellut auringonkukat käteen. Aloitetaan menemällä pieneen sykkyrään mahdollisimman matalalle, jopa maahan makaamaan. Musiikin alkaessa soida noustaan pikku hiljaa istumaan ja kokonaan lopulta seisomaan. Nostelkaa koko ajan samalla auringonkukkia ylös ja alas. Seisomaan päästyänne pyörikää itsenne ympäri kaksi kertaa ja liidättäkää auringonkukkia ylös ja alas. Jos salissa on tilaa, tehkää piiri ja kulkekaa piirissä myötäpäivään tanssahdellen. Pysähtykää. Menkää kyykkyyn ja nouskaa ylös varpaille. Auringonkukat liitelevät samalla alhaalle ja ylös. Toistakaa tanssi pyörimisestä eteenpäin. Lopettakaa tanssi yhteiseen isoon hyppyyn ja jääkää seisomaan katse ja kädet auringonkukkineen kohti kattoa.

Nämä liikkeet toistetaan kaikissa kolmessa säkeistössä. Laulun sanat voi heijastaa seinälle.

Voi myös tehdä niin, että tanssi tehdään alkusoiton aikana (soitetaan koko säkeistö), ja säkeistöt lauletaan auringonkukkia heilutellen, ilman isompia liikkeitä. Pienet, joiden ei tarvitse lukea sanoja, voivat pyörähdellä koko ajan!

Uskontunnustus: Heti tanssin jälkeen. Uskontunnustukseen voidaan liittää myös liikkeet, jotka löytyvät mm. osoitteesta www.evl-slk.fi

 

Uhrivirsi: VK 104 Pilvimuurista valo välähtää

Raha voidaan tuoda koreihin. Voi lahjoittaa myös auringonkukkansa esim. vanhainkotiin vietäväksi. Tällöin kerrotaan, mihin ja milloin kukat viedään.

Ehtoollisrukous perhemessun kaavan mukaisesti. Ehtoollisen jakamiseen voi ottaa lapsen mukaan pitämään ehtoollisleipää. Hän voi myös johdattaa Isä meidän rukoukseen.

Ehtoollisen aikana: VK 743 Jeesus, kutsut minutkin (LV 69), VK 105 Aurinkomme ylösnousi, VK 502 Jeesus, meitä kosketa nyt

Herran siunaus: Siunauksen aikana tartutaan vieruskaveria kädestä

Ylistys: VK 332 Herraa hyvää kiittäkää tai LV 7 Kuningasten kuninkaalle!

Pääsiäisaikahan jatkuu helluntaihin asti!