Kapalojumis

Joulun jumalanpalvelus perheille, alaluokille, päiväkodeille tai päiväkerhoille

 

Suunnittelu: Taina Manninen ja Juha Mikkonen 

Virret Lasten Virsi –kirjasta (LV) , lisäksi Kapalolaulu 

1. Alkuvirsi       LV 18 Ilouutinen (”Nyt taivaat avautuu”) 

2. Alkusiunaus ja vuorotervehdys -  tai kaikulauluna: ensin liturgi laulaa/lausuu: Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Esilaulaja: Aamen, aamen, aamen. Srk: Aamen, aamen, aamen. E: Herra on keskellämme. Srk:Herra on keskellämme. E: Vietämme suurta juhlaa. Srk: Vietämme suurta juhlaa. 

3. Johdantosanat ja kehotus synnintunnustukseen

Nyt odotus on päättynyt. Marian on aika synnyttää pieni Jeesus-lapsi.  Jeesus syntyy maailman Vapahtajaksi. Se on suurin ilosanoma, mitä maailma on koskaan kuullut. Mariaa varmaan huoletti lapsen syntymän edellä, ehkä häntä vähän pelottikin miten hän osaisi hoitaa ensimmäistä lastaan. Jumala ei jättänyt Mariaa yksin. Hänellä oli rinnallaan Joosef, joka myös kantaisi vastuuta lapsesta. Jumala oli lähettänyt myös enkelin rohkaisemaan Mariaa. Näin hän tiesi, että pian syntyvä Jeesus-lapsi olisi Jumalan hyvässä hoidossa. Lapsen kääriminen kapaloon on myös hyvää hoitoa. Se tuo lämmön, turvan ja läheisyyden. Tänään opeteltava kapalolaulu muistuttaa siitä, että meidätkin on kääritty Jumalan hyvään armon kapaloon.  Joulun iloon on vaikea yhtyä, jos on asioita jotka painavat mieltä. Jumala tuntee meidät ja näkee meidät. Saamme pyytää Jumalalta anteeksiantoa näin rukoillen:   

4. Rippi  perhemessusta 

Synnintunnustus: ”Pyhä Jumala, monet asiat painavat mieltämme…”

Synninpäästö: ”Jumala on antanut meille Jeesuksen pelastajaksi…” 

E: Aamen, aamen, aamen. Srk: Aamen, aamen, aamen. 

5. Päivän virsi LV 9:1-2 Lasten jouluvirsi (”Me lapset pienet riennämme”) 

6. Päivän rukous Kiitos, taivaan Isä, joulusta. Tee meidän joulustamme iloinen juhla. Anna meidän tuntea, että Poikasi Jeesus on kanssamme. Anna joulun sanoman tuoda meille iloa, rauhaa ja yhteyttä toisiimme. Kuule meitä Jeesuksen nimessä.

E: Aamen, aamen. Srk: Aamen, aamen. 

7. Päivän virsi LV 8: 1-3 Enkeli Taivaan 

8. Evankeliumi Luuk. 2: 1-14 + LV 8:10 (”Nyt Jumalalle kunnia”) 

9. Puhe Oletko nähnyt vastasyntynyttä vauvaa? Kun vauva on vielä synnytyssairaalassa, hänellä on usein joku myssy päässään ja hänet on kääritty tiukaksi nyytiksi. Hänet on kapaloitu. Siksi tällaista kapaloitua vauvaa on helppo pitää sylissä. Ei ole heiluvia jalkoja ja käsiä.

(Otetaan seimestä kapaloitu nukkevauva ja pidetään pieni hetki sylissä.) 

Maria synnytti lapsen, kapaloi hänet ja pani hänet seimeen. Jeesuskin kapaloitiin. Maria hoiti häntä niin kuin vastasyntynyttä hoidetaan. Jeesus oli tavallinen ihminen, kun hän syntyi. Syntymän jälkeen vauva täytyy pitää lämpöisenä. Siihen kapalot ovat oikein hyvät. Koska Jeesus-lapsi oli Marialle ja Joosefille rakas, he halusivat pitää hänestä mahdollisimman hyvää huolta. Vauva tarvitsee rakkautta ja monenlaista hoitoa. Ilman huolenpitoa vauvat eivät selviä. Heille pitää antaa ruokaa. Heille pitää vaihtaa kuiva vaippa. Vauvan uni on tosi tärkeä. Kun on hoitamisen ja syliin ottamisen aika, se tehdään varovaisin ja rauhallisin liikkein. Ja ihan pieni vauva puetaan kapaloon. Jeesus sai kokea kaiken tämän syntymänsä jälkeen. Tämän huolenpidon ja hoivan.

Joulun sanoma ei kuitenkaan kerro vain suloisesta Jeesus-vauvasta. Se kertoo Maailman Vapahtajan syntymästä. Se muutti koko maailman historian. Ei ihan tavallisen vauvan syntymää olisi ollut enkeli ilmoittamassa. Ei ihan tavallista vauvaa olisi tultu kumartamaan lammaskedoilta ja maan ääristä, niin kuin itämaan tietäjät tulivat. Jotakin oli muuttumassa. Aika sai käänteensä. Jumala tuli ihmisten maailmaan. Hän syntyi seimeen, puettiin kapaloon ja hän varttui Marian ja Joosefin hyvässä hoidossa.  

Tästä Jeesuksen syntymästä kertoo tämä rakas jouluevankeliumi. Se luetaan joka joulu Pyhästä Raamatusta. Siksi Raamattu on meille kristityille tärkeä kirja, koska siihen on kirjoitettu koko kristillisen uskon sanoma, sanoma Jeesuksesta ja hänen rakastavasta läsnäolostaan. Raamattua voidaan ajatella tällaisena kapalona, jonka sisästä löydämme Jeesuksen.

(Suuri Raamattu tai kirkon evankeliumikirja avataan.)

Kun me suostumme avaamaan tämän kapalon, pääsemme osallisiksi Jumalan tarjoamista aarteista. Ne aarteet, joita ihmiset ovat sieltä vuosituhansien ajan löytäneet ovat Jeesuksen opetukset, parantava sana, armahtava hyväksyminen ja lohduttava lähestyminen. Sinun ja minun mummit ja ukit ovat hiljentyneet saman Pyhän Kirjan äärellä. Me saamme tuon saman mahdollisuuden.  Pienistä kapalovauvoista saakka me olemme saaneet olla Jeesuksen lähellä. Meidät on kastettu Jeesuksen nimeen. Kannamme ristiä merkkinä kasteestamme ja ristillä meidät siunataan kun tulemme kirkkoon kuulemaan Jeesuksesta ja hiljentymään hänen edessään. Hän rakastaa meitä ja haluaa lahjoittaa meille todellisen jouluilon.

Jumalan armo on Jeesuksen läsnäolossa kuin lämmin kapalo, joka antaa meille turvan ja kasvurauhan. Meistä pidetään huolta.Hänen edessään voimme pyytää laulun sanoin: Minut armoon kapaloi. Kanttori opettaa sen meille ja saamme aina liittyä mukaan kerto-osuuteen. 

10. Kapalolaulu

11. Uskontunnustus 

12. Esirukous 

Jumala, kaikkien hyvien lahjojen antaja, me kiitämme sinua kaikesta, mitä annat meille joulussa. Kiitämme sinua kynttilöiden valosta ja yhteyden lämmöstä. Suo kaikkien ihmisten saada osansa tästä jouluilosta. Auta meitä ymmärtämään, että Poikasi syntymä on joulun paras lahja. Anna Jeesuksen syntyä sydämiimme ja tuoda rauha koteihimme. Tuo rauhasi sinne, missä on levottomuutta ja ristiriitoja. Jumala, kiitos, että olet kietonut meidät armosi kapaloon. Me saamme turvallisesti kasvaa sinun lapsinasi. Anna Jeesuksen näyttää tietä elämässämme ja tuoda sisältöä jokaiseen päiväämme. Auta meitä elämään sinun tahtosi mukaan. Opeta meitä pitämään huolta toisistamme ja auttamaan heitä, joilla on vaikeaa omassa elämässään. Kiitos rakkaudestasi. Kuule meitä Jeesuksen nimessä.

E: Aamen, aamen. Srk: Aamen, aamen. 

13. Isä meidän

 14. Ylistysvirsi LV 10: 2-3 Joulun Kiitosvirsi (2. säk ” Keskellä yön pimeyden…”) 

15. Herran siunaus 

16. Päätösmusiikki Kapalolaulu