Siunauksen saamisen halu

Jaakobin paini

Viime olympialaisten painia ja judoa ja muitakin kamppailulajeja televisiosta katsellessa tulee mieleen ihmisten mieliin syvästi juurtunut sanonta Jaakobin paini. Monet ovat jo unohtaneet, mistä tällainen sanonta tulee, mutta yleisesti se edelleenkäytetään. Ihmiset mieltävät, että jos joku Jaakobin painia harjoittaa, niin hän todella tosissaan tavoittelee jotain, vaikka lopputuloksesta ei ole aina takuita. Vähän niin kuin ”toivon vain, vaikkei toivoa olekaan” –hengessä.

Aikoinaan Jaakob paini ota kiinni mistä saat- säännöillä tietämättään itse Jumalan kanssa aamuun asti tavoitteena saada vastustajaltaan siunaus. En päästä sinua, ennekuin siunaat minut, oli Jaakobin vaatimus. Jotenkin tämä ottelu ei vastaa nykyajan käsitystä reilusta kamppailusta. Vastustaja oli ylivertainen, mutta Jaakob kävi kiinni kuin yleinen syyttäjä. Toisaalta vastustaja ei pyrkinyt lyömään Jaakobia mattoon vaan yritti rimpuilla irti joskin aika väkivaltaisesti iskemällä nivustaipeeseen, jolloin Jaakob sai urheiluvamman eli lonkka nyrjähti. Muuten pitäisiköhän ehdottaa uudeksi olympialajiksi irtirimpuilun.

Mutta Jaakob sai kun saikin kultamitalin. Vastustaja antoi periksi ja siunasi Jaakobin. Jaakob oli sitkeydellään päässyt tavoitteeseensa ja niinpä hän omana olympiahuutonaan tajuttuaan samalla painineensa itse Jumalan kanssa huudahti ”Minä olen nähnyt Jumalan kasvoista kasvoihin ja silti olen elossa”

Tämä oli vavahduttava kokemus. Nähdä Jumala ja olla vielä elossa. Mekin edelleen käymme omia Jaakobin painejamme Jumalan kanssa. Kovimmat kamppailut varmaan käymme, kun epäusko valtaa mielen. Kysymme: Onko Jumalaa, missä Jumala oli kun Jokelassa ammuttiin, miksi äitini kuoli, miksi sisareni jäi auton alle jne. Miksi, miksi, miksi. Miksi -kysymykset ovat se elämän painimatto, jonka päällä me yritämme pitää Jumalastamme kiinni ja saada vastauksia. Meillä ihmisillä on edelleen suuri hinku tulla siunatuksi. Mikään ei ole muuttunut Jaakobin päivien. Tämä näkyy mm. kouluun siunaamisen tilaisuuksissa ja keskustelussa samaa sukupuolta olevien siunaamisesta. Edelleenkään Jumalamme ei torju meidän painiotteitamme. Jaakobin painissa vielä Jumala rimpuili irti, mutta siunasi kuitenkin. Jeesuksessa hän lopullisesti suostui meidän painikumppaniksemme. Tyylilajista ei niin väliä, jos haluamme tulla siunatuksi ja saada elämällemme kestävän perustan ja oikean suunnan.

Siunatkoon meitä kaikkivaltias ja armollinen Jumala

Isä ja (+) Poika ja Pyhä Henki

Tilanteeseen sopiva siunauslaulu tai virsi