Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jumisfi/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Pyhäkoululauluja 7

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/jumisfi/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 471

Pyhäkoululauluja 7

Laulupussi

Olen kirjoittanut Pyhäkoululehteen reilun vuoden verran pyhäkoulusuunnitelmiin liittyvistä lauluista. Joka jaksoon on sisältynyt kaksi laulua taustatietoineen, leikkeineen ja muine oheistietoineen.

Alussa laulujen määrä tuntui aika vähäiseltä. Miten kahdella laululla voi selvitä monta viikkoa eteenpäin? Mutta laulua penkomalla, sen sisältöä tutkimalla ja soveltamalla laulusta voi olla moneksi.

Tässä lista lauluista, jotka ovat olleet pyhäkoulusuunnitelmissa mukana, lähes kaikki ovat Lasten virrestä:

Rukous on silta ja Soita ja laula
Tahtoisin toivoa sinulle ja Pieni liekki
On ilo, ilo, ilo olla yhdessä ja Käteeni tartu
Kuljen porteista kiittäen ja Laskiainen lasketaan
Jumala loi ja Kosketa minua Henki
Suvivirsi ja Kiitos Isä taivaan

Toivon siis, että uuden kauden alkaessa myös näistä jo esitellyistä, tutuista lauluista voisi olla hyötyä. Niille voi hyvinkin löytää ihan uuden ja yllättävän käyttötarkoituksen. Näille lauluille voisi keksiä myös symbolit. Listan laulujen mukaisesti ne voisivat olla: SILTA, MARAKASSI, SYDÄN, KYNTTILÄ, YMPYRÄ, KÄSI, PORTTI, TIE, AURINKO, KYYHKYNEN, KUKKA, LAPSI. Nämä symbolit piirretään/askarellaan pahvikorteille, jotka laitetaan laulupussiin. Tuosta laulupussista saa nostaa symbolikortin (ikään kuin arvan), jonka mukainen laulu sitten lauletaan. Laulupussiin voidaan lisätä myös uusia lauluja sitä mukaa kun niitä opitaan.  Kohtahan laulupussista onkin tullut varsinainen laulupankki!

 
Jos haluat kuiskata nimesi mulle

Laulupankkia lähdetään kasvattelemaan uudella alkulaululla, joka toistuu eri sanoilla koko jakson ajan. Jos haluat kuiskata nimesi mulle -laulun on tehnyt Soili Perkiö.
(Laulu löytyy Pyhäkoululehden numerosta 5/08 tai esimerkiksi Hiljaa hyvää tulee -kirjasta, Lasten Keskus.)

Äänenkäyttö vaatii rohkeutta. Kuiskaten puhuminen voi olla toisinaan helpompaa, joskus myös jännittävämpää ja hauskempaa kuin kovalla äänellä puhuminen. Ihan kokonaan kuiskailijoiksi emme kuitenkaan rupea, sillä kuiskaaminen ei tee mitenkään erityisen hyvää äänielimistölle.
Jos haluat kuiskata -laulu yhdistää siis laulua ja kuiskausta. Laulun aikana liikutaan hiljaa tilassa. Kun laulu loppuu, kuiskataan oma nimi (tai se muu pyydetty asia) lähinnä olevalle. Se voidaan kuiskata myös useammalle. Kuiskausten aikana voidaan soittaa esimerkiksi pianoa tai vaikkapa kilkutella hiljaa triangelia. Kun ohjaaja aloittaa taas laulun, on se merkki siitä, että pitää lähteä liikkeelle. Laulun kautta opitaan toisen huomioimista ja kuuntelemista, harjoitetaan keskittymiskykyä ja vuorovaikutusta. Huomataan, että on tärkeä toimia niin, että pystyn kuulemaan mitä kavereilla on minulle kerrottavanaan.
Entä mitä tämä tarkoittaa Jumalan kuulemiseen ja hänelle puhumiseen? Sanotaan, että "sydämen hiljaisuudessa Jumala puhuu"...

LV 76 Daavid laulaa.

Jakson toiseksi lauluksi sopii LV 76 Daavid laulaa. Se liittyy erityisesti  luomiseen ja sopii Nooan arkki kertomukseen, sekä rakkauden kaksoiskäskyn teemaan. Daavid oli myös yksi Vanhan testamentin kertomusten sankareista, kuten Simsonkin. Joonan pelastuminen kalan vatsasta on osoitus Jumalan hyvistä (luomis)teoista. Sakkeus-kertomukseen sopii erityisesti laulun toinen säkeistö: Pienet ja suuret Jumala loi! (LV 85 Sakkeus oli pieni mies on tietysti tähän myös sopiva)

Lauluun voi kehittää lempeät ja joustavat liikkeet säkeistöjen sanojen mukaan. Myös melodia houkuttaa käsien kaarroksiin ja pyöreisiin muotoihin. Toisessa säkeistössä voi ottaa mukaan rytmisempää liikettä ja taputuksia, kehorytmejä.

 

Pyhäkoululehti 5/08 Mari Torri-Tuominen