Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jumisfi/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Pyhäkoululauluja 3

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/jumisfi/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 471

Pyhäkoululauluja 3

On ilo, ilo ilo olla yhdessä LV 59

Joulusta paastoon; aikamoinen matka kuljettavana! Aikamoinen matka oli ollut kuljettavana myös noilla tietäjillä, joita loppiaisenakin muistetaan. Mutta vihdoin viimein, perille päästyään, he näkivät tähden, ja heidät valtasi suuri ilo!

Ajattelisin niin, että ennen paastojaksoa pyhäkoulu voidaan aloittaa iloisella ja reippaalla laululla. Siinä kohdin voi käyttää mahdollisesti jo syyskaudella käytössä ollutta Soita ja laula –laulua (LV 65) tai vielä joululta muistumana Pieni liekki –laulua (LV 21). Soita ja laula –laulua voi osaltaan palauttaa mieliin myös uskontunnustuksen opetteluna: lauluhan on pieni uskontunnustus. Pieni liekki kertoo edelleen siitä valosta, jonka Jeesus syntymällään toi. Laulu on myös muistutus kasteen lahjan Valosta.

Kaste tuo meidät seurakuntaan, kirkkoon, muiden kristittyjen joukkoon. Tähän liittyen pyhäkoulun uudeksi alkulauluksi sopii mainiosti Jarmo Kukkosen ja Pia Perkiön tekemä laulu On ilo olla yhdessä (LV 59).

Laulua voi soveltaa niin pienille kuin isommillekin pyhäkoululaisille sopivaksi.

Aluksi voidaan lähteä liikkeelle pelkällä kertosäkeellä: On ilo, ilo, ilo olla yhdessä, viettää hyvää hetkeä. On ilo, ilo, ilo olla yhdessä taivaan Isän lähellä. Tähän kertoon voidaan liittää myös ne parikymmentä vuotta sitten käytetyt ”ilonauhat”: heilutellaan kapeita nauhoja pään yläpuolella, punaisia tai valkoisia (vrt. liturgiset värit). Voihan tähän askarrella myös viirit tai ottaa käyttöön huivit tai kankaat.

Jos ryhmässä on jo laulun osaavia tai isompia lapsia, voivat he laulaa varsinaiset säkeistöt:

Taivaan Isä aina on täällä meidän kanssamme. Hän ei käske meitä pois eikä lähde luotamme.

tai 2. säk. : Taivaan Isä aina on täällä meidän kanssamme. Hänen luotaan löydämme ilomme ja onnemme.

Ja kertoon taas kaikki mukaan nauhoja/viirejä/huiveja/kankaita heilutellen!

Kolmas säkeistö onkin erilainen: On ilo, ilo, ilo olla rauhassa, taivaan Isää kuunnella. On ilo, ilo, ilo olla rauhassa, taivaan Isää kuunnella. Tämä johdattaa pyhäkoululaiset suoraan sekä päivän aiheen kuuntelemiseen että ajatukseen yleensäkin Jumalan kohtaamisesta: Jumala puhuu sydämen hiljaisuudessa. Näin tämä säkeistö on myös meidän paastolaulumme. Laulu johtaa myös lapsen elämän  kysymysten äärelle:  kuka olen, miltä minusta tuntuu, mitä minulle kuuluu, mikä on iloista, mikä surullista.

Paaston aikana myös  koko laulua voi käyttää  niin, että kertosäkeenä käytetään juuri näitä kolmannen säkeistön sanoja. Siis  On ilo, ilo, ilo olla yhdessä jne. vaihdetaan On ilo, ilo, ilo olla rauhassa jne. + säkeistöt! Paaston aikana nauhojen heiluttelut jätetään pois.

Toisaalta nauhojen/kankaiden käyttöä voidaan jatkaa, mutta muussa merkityksessä. Niistä voidaan tehdä laskiaisen tie, Jeesuksen tie, paaston tie. Toisaalta niitä voidaan käyttää kirkon rakentamiseen tai seurakunnan kuvaamiseen. Ne voidaan myös liittää paaston huoneen joksikin osaksi.

Käteeni tartu (LV 121).

Toinen laulu on Käteeni tartu (LV 121).  Tästä laulusta löytyy liittymäkohtia jakson aiheeseen niin yhteisen kirkon, seurakunnan ja lähetyksen kuin paaston askeleidenkin näkökulmista. Laulun selkeä viesti on, että huolimatta esteistä, vanhuudesta tai nuoruudesta, köyhyydestä tai rikkaudesta, tarvitsemme toisiamme. Ja vaikka joskus maailman risaisuus meitä heitteleekin, pyrimme erillemme ja paiskomme ovia, niin siitä huolimatta meitä yhä uudelleen kutsutaan yli muurien: kaikki toistaan tarvitsee.

Laulusta voi käyttää aina kuhunkin jakson aiheeseen sopivia säkeistöjä. Toisaalta voidaan aloittaa taas niin, että jakson alussa  loppulauluna lauletaan vain ensimmäistä säkeistöä.

Näiden laulujen paikkaa voi myös vaihdella. Tuntuu esimerkiksi siltä, että joihinkin paaston ajan aiheisiin loppulauluksi sopiikin paremmin On ilo, ilo, ilo olla rauhassa, ja Käteeni tartu olisikin alkulaulu!

Vähän vielä laululeikkivinkkejä:

Käteeni tartu on tiemme yhteinen, käteeni tartu on määrä yhteinen (pidetään käsistä kiinni ja heilutellaan)

Unohda esteet (esteet-sanan kohdalla hypätään ilmaan) ja mieti hetkinen

Kaikki toistaan tarvitsee (taputus)


Vanha taikka nuori (vanha- sanan kohdalla kyykistys/polvien notkistus – nuori kohdalla ylös)

se aivan sama on (huitaistaan kädellä huolimattomasti)

 Köyhä taikka rikas, vaalea tai tumma tehdään samalla tavalla ”notkauttaen”!

Kaikki toistaan tarvitsee (taputus)


Maailmamme (toinen  nyrkkiin puristettu käsi suorana eteen)

 risaisempi (toinen käsi myös eteen)

 on kuin milloinkaan (kädet lennähtävät ristiin rinnalle).

Erilleen vain pyritään (kädet leväytetään voimakkaasti auki sivuille)

ja ovet suljetaan (tuodaan kädet yhteen ja läiskäytetään kämmenet vastakkain).

Silti yli muurienkin meitä kutsutaan (siirrellään käsiä ilmassa ylöspäin, kämmenet poliisin stop –asennossa!)

kaikki toistaan tarvitsee (taputus).


Molemmat laulut ovat kuultavissa Lasten virsi cdllä. Käteeni tartu on myös Lasten virsi –videolla.


Pyhäkoululehti 1/08 Mari Torri-Tuominen