Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jumisfi/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Ideoita enkeleihin liittyen

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/jumisfi/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 471

Ideoita enkeleihin liittyen

Polunpäitä Raamatun teksteistä enkeleihin:

Lasten kysymyksiä enkeleistä:

Voivatko enkelit kuolla? Osaavatko enkelit mennä tähtiin? Onko enkeleillä hampaita, aivot, silmät? Voivatko enkelit tulla kipeiksi? Ovatko enkelit käyneet koulua? Mistä enkelit saavat vaatteet? - Ne lähtevät nakuna taivaasta ja kun ne tulevat pilven läpi, niille tulee vaatteet. - Miten selkeinä päivinä?

  • Enkeli

Enkeli on viestinviejä, sanansaattaja, joka tuo hyviä uutisia (esim. Jeesuksen syntymä tai ylösnousemus). Hän on turvallisuuden tuoja (”älä pelkää”).

Enkeli puhuu niin, että ihminen ymmärtää (Gabriel Marialle).

Enkeli ilmestyi Jeesuksen elämän käännekohdissa ja palveli häntä (esim. Jeesuksen kiusauskertomus ja rukous Getsemanessa).

Enkelit ylistävät ja kiittävät Jumalaa (joulukertomus).

Enkeli johdattaa (Ap.t.12:6-11 Pietari vankilasta)

Enkeli suojelee ja auttaa (Ps.91:11-12)

Enkelit taistelevat ihmisen puolesta pahan valtoja vastaan.

Raamatussa on kerrottu, että ihminen on pitänyt enkeleitä vieraanaan Mamressa (1 Moos. 18).

Uudessa testamentissa enkeli mainitaan 201 kertaa, Vanhassa testamentissa yli 127 kertaa.

      Enkelipohdintaa

  • Enkeli-käsitteen selvennystä tarvitaan

Mikkelinpäivän evankeliumi puhuttelee suoraan kasvattajia ja vanhempia. Aikuisten on hyvä selvittää itselleen, mitä kirkossa uskotaan ja miten opetetaan enkeleistä, kuolemasta ja kuolemanjälkeisestä elämästä. Enkeliteologiaa tarvitaan, koska nykyisin puhutaan melko löysästi enkelivauvoista, enkelikissoista, mummosta tuli enkeli jne., kun yritetään selvitä kuolemapuheesta lasten kanssa. Kuitenkaan kukaan ihminen ei muutu enkeliksi kuolemankaan jälkeen.

Suojelusenkeleiden kohdalla on aina hankalaa selittää, miksi onnettomuuksia tapahtuu eikä enkeli ole varjellut, jos kerran enkelin työnä on varjella. Kun asia tulee puheeksi lasten kanssa, on tärkeää pohtia sitä yhdessä, vaikka vastauksia ei löytyisikään.

Taiteessa kuvat enkeleistä ovat usein kiharatukkaisia, valkopukuisia, kauniita, vaikka Raamatun kuva enkeleistä on toisenlainen. Raamatun enkelit ovat ihmishahmoisina ollessaan miehiä, edustavat Jumalan sotajoukkoja ja samalla ovat kuitenkin viestinviejiä ja suojelijoita. Enkelit ovat Jumalan luomia persoonia. Ihmisestä voidaan sanoa, että hän palvelee toista enkelin tavoin tai kuin enkeli, mutta ihminen ei ole eikä muutu enkeliksi.

$             Enkelimusiikki

Käsite ”enkelimusiikki” ilmaisi luomakunnan ykseyttä ja sopusointua. Musiikki ylisti aina Luojaa ja tunnusti Jumalan kaiken hyvän lähteeksi. Kun ihmiset maan päällä ylistivät Jumalaa, he yhtyivät enkelien palvontaan ja turvautuivat enkelien sopusointua lisäävään työhön maan päällä.

Psalmissa 148 kuvataan koko luomakunnan ylistystä:

”Ylistäkää Herraa, te jotka olette taivaassa … te hänen enkelinsä …aurinko ja kuu … korkeimmat taivaat …Ylistäkää Herraa, te jotka olette maan päällä … syvyydet ja meren pedot … tuli, rakeet, lumi ja usva … vuoret ja kukkulat …kuninkaat ja kansat … nuorukaiset ja neidot, vanhat ja nuoret!”

Hepreankielisessä Raamatussa enkelien laulu on läsnä silloinkin, kun enkeleitä ei mainita. Aina sanottaessa ”taivaat iloitsevat” Jeesuksen aikalaiset ymmärsivät, että kyse oli enkelien laulusta. Esimerkiksi psalmissa 19 kuvataan meille kuulumatonta enkelien ylistystä: ”Taivaat julistavat Jumalan kunniaa… Ei se ole puhetta, ei sanoja, ei ääntä jonka voisi korvin kuulla. Kuitenkin se kaikuu kaikkialla, maanpiirin yli merten ääriin.”

Taiteessa näille laulaville enkeleille onkin usein piirretty käteen nuottipaperia!

      Helsinkiläislasten ajatuksia enkeleistä 2010:

Kolmannen luokan oppilailta (9 v) kysyttiin, millaisia enkelit ovat, miltä enkelit näyttävät ja mitä enkelit tekevät. Oppilaat       saivat kertoa vapaasti omia näkemyksiään enkeleistä.

  • Enkeli suojelee ja tarkkailee ja antaa rahaa.
  •  Enkeli ei haasta riitaa, enkelit ovat kilttejä.
  •  Enkelit asuvat taivaassa ja voivat tulla auttamaan.
  • Enkelit tekevät ihmeitä.
  •  Enkeleillä on painavat siivet, että he voivat lentää. Enkeleillä on kultaiset siivet, iso pää ja sädekehä.
  •  Enkeleillä on valkoinen asu ja kultainen vyö. Enkeleillä on upeat vaatteet.
  •  Enkelit elävät. Enkelit ovat näkymättömiä. Enkelit asuvat Jumalan sisällä.
  • Arkielämässä on normaalienkeleitä ja ne tulevat lähelle.

Lähde: Sakasti-sivut