Pääsiäispolku

paasiaispolku

Pääsiäispolku on Riihimäen seurakunnan suunnittelema. Pääsiäispolulla nähdään lyijynukeilla valmistettuja kohtauksia Jeesuksen elämästä. Alkuperäisen tekstin on tehnyt Aija Kaartinen. Tekstiä ovat muokanneet Jenni Sten ja Soile Numminen. Pääsiäispolun nuket on tehnyt Ritva Purho-Väre. Kuvat on ottanut Riitta Hyövälti.

Tervetuloa pääsiäispolulle

Minä olen ___________________________ ja toimin teidän oppaana tämän polun ajan!

Edessä on lyijyjalkanukeilla valmistettuja kohtauksia, johon liittyy tarina. Lähdetään kulkemaan!

POIKA JA AASI

poika aasi

Kaikki alkoi kauan sitten Jerusalemissa. Kaupunkiin oli tullut paljon väkeä, sillä kohta olisi suuri pääsiäisjuhla. Jerusalemissa oli kova tungos ja meteli. Jeesus, Jumalan poika, oli myös tulossa juhlille. Jeesuksen mukana olivat hänen 12 ystäväänsä joita sanottiin opetuslapsiksi. Ja ajatelkaa, kaksi noista opetuslapsista tuli hakemaan meiltä aasin. He sanoivat vain, että "Herra tarvitsee sitä ja palauttaa sen sitten takaisin"

Ota virpomavitsa mukaan ruukusta.

PALMUSUNNUNTAI

jeesus ratsastaa

Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemin pääsiäisjuhlille. Väkijoukko otti hänet vastaan kuninkaana, koska hän oli tehnyt monia ihmetekoja. He levittivät tielle Jeesuksen eteen vaatteita ja tervehtivät häntä palmunoksin – siitä nimi palmusunnuntai.

Koska meillä Suomessa ei ole palmuja, käytämme niiden sijasta pajunoksia. Usein myös koristelemme niitä, jotta ne sopisivat paremmin kuninkaan tervehtimiseen.

Jeesus kuitenkin tiesi, että hänen kuningaskuntansa oli taivaassa eikä tässä maailmassa. Siksi hän ei ratsastanut hienosti hevosella muiden tärkeiden ihmisten tapaan. Jeesus valitsi ratsukseen aasin, halvan työjuhdan. Näin hän näytti haluavansa olla lähellä kaikkia tavallisia ihmisiä.

Mutta kaikki eivät iloinneet Jeesuksen saamasta huomiosta: kansan päämiehet olivat kateellisia ja pelkäsivät Jeesuksen suuren suosion aiheuttavan ongelmia. He alkoivat miettiä, kuinka saada Jeesus salaa vangittua. He eivät halunneet suututtaa kansaa, joka hurrasi Jeesukselle Hoosianna- huudoin. Siksi Jeesusta ei uskallettu ottaa heti kiinni.

Me voimme ottaa Jeesuksen vastaan iloiten. Hän haluaa tulla meidänkin elämäämme kuninkaaksi voidakseen auttaa meitä kaikessa. Jeesus haluaa kulkea meidän rinnallamme elämämme jokaisena päivänä, niin arjessa kuin juhlassa.

VIIMEINEN ATERIA

viimeinen ateria

Jeesus tiesi kuolevansa pian ja halusi vielä ennen vangitsemistaan syödä pääsiäisaterian yhdessä opetuslastensa kanssa. Ennen ateriaa hän yllätti opetuslapsensa pesemällä heidän jalkansa. Jalkojen pesu oli työ, joka kuului palvelijoille. Opetuslapset eivät ymmärtäneet, miksi heidän opettajansa ja herransa alentui pesemään heidän jalkojaan. Mutta Jeesus halusi näyttää heille tulleensa maan päälle palvelemaan eikä palveltavaksi. Hän käski myös opetuslastensa palvella ja auttaa kaikkia ihmisiä.

jalkonen pesu

Aterian aikana Jeesus siunasi leivän ja sanoi sen olevan hänen ruumiinsa, jonka hän uhraisi maailman puolesta. Hän siunasi myös viinin ja sanoi sen olevan hänen verensä, jonka hän vuodattaisi maailman syntien sovitukseksi. Hän käski opetuslastensa myöhemminkin syödä yhdessä leipää ja viiniä hänen muistokseen. Näin tehdään edelleen kaikissa kristillisissä kirkoissa, kun vietetään ehtoollista.

Opetuslapset olivat tästä kaikesta kovin hämmentyneitä ja surullisia. Vielä pahemmalta heistä tuntui, kun Jeesus kertoi yhden heistä pettävän hänet. Siksi Jeesus puhui heille pitkään lohduttavia sanoja.

Vielä tänäänkin meitä lohduttavat nuo Jeesuksen jäähyväispuheen sanat. Hän lupasi, ettei meidän koskaan tarvitse pelätä tai olla surullisia. Jeesus ei koskaan jättäisi häneen uskovaa yksin tai turvattomaksi. Jokaiselle meistä on paikka Jeesuksen pöydässä.

RUKOUS GETSEMANESSA

jeesus getsemanessa

Pääsiäisaterian jälkeen Jeesus lähti opetuslapsineen rukoilemaan Getsemane-nimiseen puutarhaan Öljymäelle. Mäki oli saanut nimensä siellä kasvavista oliivipuista. Jeesus pyysi opetuslapsia rukoilemaan kanssaan tuona vaikeana yönä ennen vangitsemistaan. Opetuslapset olivat kuitenkin kovin väsyneitä ja nukahtivat kerta toisensa jälkeen. Heistä ei ollut Jeesukselle avuksi.

Kun Jeesusta alkoi pelottaa, hän ensin pyysi Taivaallista Isäänsä pelastamaan hänet tulevasta kärsimyksestä. Kuitenkin Jeesus lisäsi haluavansa kaikesta huolimatta toteuttaa Isänsä tahdon. Jumala lähetti Jeesuksen avuksi enkelin, joka vahvisti häntä, niin että pelko väistyi. Nyt hän uskalsi kohdata vangitsijansa, jotka Juudas johdatti paikalle.

Meilläkin on joskus elämässä asioita, jotka meitä pelottavat. Silloin on hyvä, jos meillä on joku läheinen ihminen, jolle voimme puhua. Taivaan Isälle saamme aina kertoa peloistamme. Hän ei koskaan väsy kuuntelemaan vaan on rinnallamme vaikeinakin hetkinä. Jumala lähettää meillekin enkeleitä vahvistamaan ja lohduttamaan meitä.

(seuraavaa ei ole alttarina)

KUKKO

Pietari, yksi Jeesuksen oppilaista, lähti salaa seuraamaan Jeesuksen vangitsijoita. Pietari halusi nähdä miten Jeesukselle kävisi. Paikalla olleet ihmiset tunnistivat Pietarin ja kysyivät häneltä: "etkö sinäkin ole yksi Jeesuksen seuraajista?". Pietari pelkäsi joutuvansa itsekin vangituksi ja hän kielsi kolme kertaa tuntevansa Jeesuksen. Silloin lauloi kukko, ja Pietari muisti Jeesuksen sanat: "ennen kuin kukko laulaa, sinä kolmesti minut kiellät".

RISTIN KANTAJA

ristinkantaja

Jeesusta kuulusteltiin pitkään ja lopulta hänet vietiin tuomittavaksi roomalaisten oikeusistuimeen. Siellä kansa yllytettiin vaatimaan hänelle kuolemantuomiota. Maaherra Pontius Pilatus suostui, vaikka ajattelikin Jeesuksen olevan syytön.

Jeesus tuomittiin muiden rikollisten tavoin naulittavaksi ristille. Teloituspaikka sijaitsi kaupungin muurien ulkopuolella. Sitä kutsuttiin Golgataksi, pääkallonpaikaksi. Matkalla Golgatalle Jeesus joutui kantamaan itse ristiään. Mutta risti oli hänelle liian painava kaiken sen jälkeen, mitä hän oli saanut kestää sinä aamuna ja yönä.

Kun Jeesus ei enää jaksanut pitemmälle, tarvittiin joku auttamaan häntä. Ristiä kantamaan määrättiin väkijoukosta eräs ohikulkija, Simon-niminen mies.

ristinkantajat2

Aina ei ole helppo puolustaa jotakuta, jota kiusataan tai joka tuomitaan aivan syyttä. Taivaan Isä kuitenkin kehottaa meitä olemaan toistemme tukena ja kantamaan toinen toistemme taakkoja. Kun vaikeat asiat voi jakaa toisen kanssa, eivät ne tunnu ollenkaan niin raskailta. Toinen toistamme auttamalla olemme kuin Simon, joka auttoi Jeesusta kantamaan painavaa ristiä.

GOLGATA

ristit

Samaan aikaan Jeesuksen kanssa ristiinnaulittiin kaksi pahantekijää. Toinen heistä pyysi, että Jeesus muistaisi häntä ollessaan valtakunnassaan. Jeesus armahti häntä ja lupasi hänen pääsevän kanssaan Taivaaseen. Jeesus rukoili Taivaallista Isäänsä antamaan anteeksi myös heille, jotka hänet ristille naulitsivat. Eiväthän he ymmärtäneet, mitä he oikein tekivät.

Keskipäivällä aurinko pimeni yllättäen kolmeksi tunniksi. Pimeydessä Jeesus tunsi itsensä Jumalan hylkäämäksi. Silti hän kuolemansa hetkellä uskalsi luottaa Taivaalliseen Isäänsä ja sanoi: "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni". Jeesuksen kuollessa tuli suuri maanjäristys, ja monet uskoivat Jeesuksen olleen todella Jumalan Poika.

Jeesus näytti meille ristillä, että aina voi pyytää ja saada anteeksi. Myös anteeksiantamista voi opetella, vaikka se vaikealta joskus tuntuukin. Meillä on sellaisia hetkiä elämässä, jolloin tunnemme Taivaan Isän hylänneet meidät. Hän ei kuitenkaan jätä meitä, vaikkemme aina Hänen läsnäoloaan tuntisikaan. Voimme luottavaisina jättää elämämme Taivaan Isän käsiin. Hän pitää meistä huolta.

Kuolemansa jälkeen Jeesus haudattiin kallio hautaan. Surevat näkivät kuinka Jeesus laitettiin valkoisiin liinoihin käärittynä hautaan ja ovi suljettiin kivellä. Kolme naista sopivat kuitenkin palaavansa haudalle varhain aamulla sapatin päätyttyä.

YLÖSNOUSEMUS

naiset

Kun naiset saapuivat pääsiäisaamuna haudalle, heitä odotti yllätys: suuri kivi oli vieritetty haudan suulta eikä haudassa ollut enää Jeesuksen ruumista. He näkivät vain kankaat, joihin ruumis oli kääritty.

Naiset eivät ymmärtäneet mitä oli tapahtunut. Sitten heille ilmestyi enkeli. Ensin naiset säikähtivät, mutta enkeli sanoi heille, ettei tarvinnut pelätä. Enkeli kertoi, että Jeesus oli noussut kuolleista, aivan niin kuin oli luvannut!

Enkeli käski naisten mennä kertomaan muillekin Jeesuksen ystäville, ettei tarvinnut enää surra. He kaikki saisivat nähdä vielä Jeesuksen elossa.

Jeesus elää, kuolema on voitettu! Tätä pääsiäisen ilosanomaan voimme kertoa yhä tänäänkin monin eri tavoin. Pääsisäismunissa on ylösnousemuksen viesti: kuoren sisällä on kätkössä uusi elämä ja aikanaan se murtautuu sieltä esiin, aivan kuten Jeesus haudastaan.

Tiput ovat uuden elämän vertauskuvia. Myös pääsiäisruoho kertoo samasta ihmeestä: siemen haudataan maahan, mutta siitä kasvaa uutta elämää.

EMMAUKSEN TIEN KULKIJAT

emmaus

Kaksi Jeesuksen opetuslasta kulki Jerusalemista kohti Emmaus-nimistä kylää. Sinne oli noin kahden tunnin kävelymatka. Heidän seuraansa liittyi kolmas kulkija, joka ei tuntunut tietävän, mitä viime päivinä oli tapahtunut. Kulkija oli Jeesus, mutta opetuslapset eivät tunnistaneet häntä. Niinpä he selittivät hänelle murheellisina, kuinka Jeesus oli tapettu. He sanoivat myös muutamien häntä seuranneiden naisten saaneen kaikki hämmennyksiin väittämällä, että Jeesus olikin elossa.

Jeesus selitti sitten heille koko matkan ajan, kuinka Raamatussa oli jo ennustettu, että juuri näin piti tapahtua. He kuuntelivat innostuneina Jeesuksen selitystä. Emmaukseen saapuessaan he pyysivät Jeesusta jäämään luokseen yöksi, koska oli jo myöhä.

Kun he olivat aloittamassa yhteistä ateriaa, Jeesus otti leivän, siunasi sen ja antoi sen heille. Vasta silloin he tunnistivat Jeesuksen, mutta samalla Jeesus hävisi heidän näkyvistään. He palasivat heti Jerusalemiin kertoakseen muillekin opetuslapsille, että olivat kohdanneet Jeesuksen.

Raamattu kertoo meille kaikesta siitä hyvästä, mitä Jumala on meidän hyväksemme tehnyt ja suunnitellut. On hyvä että joku selittää meille Raamattua, jotta ymmärtäisimme paremmin, mitä siinä kerrotaan ja luvataan.

Kun tulemme ehtoollispöytään saadaksemme siunauksen tai ehtoollisen, kohtaamme ylösnousseen Jeesuksen, vaikka emme häntä näe.

Sinäkin voit lähteä kertomaan kaikille, ettei tarvitse murehtia, sillä Jeesus elää ja on meidän kanssamme.

Tässä oli yhteinen polkumme.

Kiitokset osallistumisesta ja hyvää pääsiäistä!

Jaetaan kaikille koululaisryhmille pääsiäismunat!!!!