Seimen äärellä – Viisi pysähdystä jouluun ja kaksi loppiaiseen

Näiden pysäkkihartauksien avulla valmistaudutaan joulun tuloon ja hiljennytään seimen äärellä adventtipyhien mukana. Samalla rakentuu seimiasetelma valmiiksi. Perheen yhteisessä hartaushetkessä lapset saavat pieniä tehtäviä kuten kynttilän sytytys, tekstin lukeminen, laulun valitseminen ja tietysti seimihahmon paikalleen asettaminen.

 

Jokaiseen pysäkkiin on valittu Raamatunkohta ja/ tai erillinen tekstiehdotus seimihahmoon liittyen, lauluehdotuksia sekä hahmo/hahmot, jotka lisätään seimeen. Lisäksi mukana on keskustelukysymyksiä yhdessä juteltavaksi. Tekstit kannattaa lukea Lasten Raamatusta. Joululauluperinteestämme löytyy lisää lauluvaihtoehtoja, kullekin perheelle mieluisia ja tuttuja lauluja kannattaa tässä laulaa. Pysäkkihartaudet on suunnitellut Tarja Liljendahl yhdessä lasten kanssa.

 

Lisämateriaalina on käytetty kirjoja Riikka Juvonen, Aasin varsa ja muita Raamatun eläimiä, Lasten Keskus sekä Liisa Väisänen – Juha Luodeslampi, Jouluseimen tarina, LK-kirjat. Kirjoista löytyy monia käyttökelpoisia tekstikohtia tässä mainittujen lisäksi.


Hartauden yksinkertainen kaava:

1. Kynttilän sytytys, adventtiaikana virrensäkeistö tähän liittyen tai muu laulu
2. Raamatunteksti tai muu teksti
3. Hahmon lisääminen seimeen

4. Keskustellaan päivän teemasta

5. Päätöslaulu, yhteisenä rukouksena Isä meidän tai Herran siunaus


1. Adventti


Rakennetaan yhdessä seimiasetelman paikka. Paikan on hyvä olla sellainen, jossa seimi voi olla koko ajan kaikkien nähtävänä. Jos asetelmassa on tallirakennus, laitetaan se 1. adventtina paikoilleen. Alle voi laittaa olkia. Taustaksi sopii tummansininen kangas, johon kiinnitetään tähtiä. Viereen tai lähelle varataan adventtikynttelikkö, johon sijoittaan neljä kynttilää. Kynttilät sytytetään adventtiperinteen mukaisesti yksi kynttilä kunakin adventtina lisäten. Viikon aikana on hyvä, jos lapset voivat leikkiä seimiasetelmalla, jolloin seimi ja kaikki siihen liittyvä voi tulla tutuksi lapsille.

Raamatun teksti Matt 21:1-9

Sopivia lauluja: virsi 13:1; virsi 1, virsi 15
Seimen hahmo aasi sijoitetaan haluttuun paikkaan
Kirjasta Aasin varsa, teksti aasista s. 7
Kysymyksiä, joista voidaan jutella yhdessä lasten kanssa: Mitä sana Adventti tarkoittaa? (= Herran tuleminen? Mitä me adventtina odotamme? Mitä perinteitä adventtiaikaan kuuluu?


2. Adventti


Sopivia lauluja virsi 13:2, virsi 15, Heinillä härkien kaukalon
Seimen hahmo härkä
Kirjasta Aasin varsa, teksti härästä s.13
Kysymyksiä, keskustelunaiheita: Millainen eläin on härkä? Mitä muita eläimiä seimellä oli? Mitä merkitsee se, että Jeesus syntyy eläinsuojaan, eläinten keskelle ja
hänet kapaloidaan eläinten syöttökaukaloon? Kirjassa Jouluseimen tarina, on paljon tietoa seimestä ja sen merkityksestä!

3. Adventti


Raamatun teksti Joh 1: 35-37+ Joh 10:1-5
Sopivia lauluja virsi 13:3, 498

Seimen hahmo lammas, paimenet

Kirjasta Jouluseimen tarina s. 44 teksti paimenista + lampaista

Kysymyksiä, keskustelunaiheita: Millaista työtä paimenet tekevät? Millainen eläin lammas on, mikä on karitsa? Mitä tarkoittaa kun sanotaan, että Jeesus on hyvä paimen?


4. Adventti


Raamatun tekstit Matt. 1:18-24 (Luuk 1:26-38)
Sopivia lauluja virsi 13:4, 53
Seimen hahmot Joosef ja Maria/enkelit
Kysymyksiä, keskustelunaiheita: Jutellaan siitä, miten enkeli kertoi sekä Joosefille että Marialle Jeesuksen syntymästä. Mitä Joosef ja Maria ajattelivat? Miltä heistä tuntui kun enkeli puhutteli heitä? Oletko sinä nähnyt enkeleitä? Mitä enkelit tekevät ja miten he toimivat?

5. Joulu

Raamatunteksti Luuk 2:1-14 / Luuk 2:1-20
Sopivia lauluja virsi 21, Ilouutinen, Jouluyö, juhlayö, virsi 30
Seimen hahmo Jeesus-lapsi (enkelit)
Lisäteksti: Jouluseimen tarina, lahjojen tuoja s. 47, enkelit s.38
Kysymyksiä, keskustelunaiheita: Mikä on lahjojen merkitys? Mikä on joulun tärkein lahja?
* Joulukohdan voi toteuttaa myös kahtena pysäkkinä: Erikseen jouluaatto ja joulupäivä. Tällöin aattona sijoitetaan seimen ääreen enkelit, joulupäivänä Jeesus-vauva.
* Mikäli pysäkkihetkiä ei jatketa loppiaiseen asti, voidaan itämaan tietäjät sijoittaa paikalleen jo joulupäivänä / tapaninpäivänä ja lukea silloin tähän liittyvä teksti.


6. Uusi vuosi = Jeesus -nimi/kaste


Uuden vuoden päivänä juhlitaan Jeesuksen nimeä, muistellaan omaa kastetta
Raamatun teksti Jes 43:1-3; Lasten evankeliumi Mark 10:13-16
Sopivia lauluja: Virret 492, 493, 497, 449
Seimen ääreen voidaan nostaa lapsen kastekynttilä, joka sytytetään palamaan. Voidaan laittaa myös pieni vesiastia kertomaan kastehetkestä, sekä kuva lapsen kasteesta.
Keskustelunaiheina oman kasteen muistaminen, oman nimen merkitys, mitä oma nimi on tullut? Miksi meidät on kastettu?


7. Loppiainen
 


Raamatun teksti Matt 2:1-12
Sopivia lauluja Virsi 498, 503
Seimen hahmot: Itämään tietäjät
Kirjasta Jouluseimen tarina, teksti tietäjistä s. 42
Kysymyksiä, keskustelunaiheita: Millaisia lahjoja sinä ja minä haluamme antaa Jeesukselle? Millaisista asioista Jeesus ilahtuu?


Tarja Liljendahl ja lapset