Mikä tekee joulun?

Hakusana: Virike joulunaikaan


Juhliminen kaikkialla maailmassa on erityisesti yhteyden vaalimista. Seuraavaan on koottu joitakin juhlimisen muotoja.

 

Pauketta ja räiskettä

Tuula Tötterström / Venezuela

Joulun aika oli aikamoista pauketta ja räiskettä.

Olen joskus kuvitellut ilotulituksen pääasian olevan hienot valosuihku-asetelmat, jotka raketeista purkautuvat. Täällä olen oppinut, että pääasia onkin kova ääni. Jouluyötäkin varten harjoiteltiin jo pitkin viikkoa, ainakin siltä kuulosti. Uudenvuodenyönä parannettiin tahtia eli lisättiin pamauksia entisestäänkin.

 

Saunassa ja kirkossa ei saa Suomessa metelöidä. Milloin meillä metelöidään? Miksi? Miten me ilmaisemme iloa?

 

KuvaNautin tästä yksinkertaisuudesta

Katri Kilasi / Tansania

 

Sataa, sataa ropisee... Me olimme joulukirkossa täällä Kidugalassa. Kirkko oli täynnä väkeä, lehteriä myöten. Seurakunnan naiset olivat valmistaneet joulukuvaelman. Näytelmän kohokohta oli varmaankin se hetki, jolloin elävä vuohi käveli käytävää pitkin kirkon etuosaan.

Täällä joulun vietto keskittyy jouluaaton iltaan ja joulupäivään - nautin tästä yksinkertaisuudesta. Ennen jouluaattoa mikään ei osoita, että joulu on lähellä.

Kaupungeissa tietenkin on jotakin länsimaista joulurekvisiittaa esillä, mutta hyvin, hyvin vähäisessä määrin vaikkapa Suomeen verrattuna. Pienessä Njomben kaupungissamme (45 km Kidugalasta) on kaksi pientä paperikauppaa, joissa myydään joulukortteja, siinä kaikki. Jouluaattona kirkossa on jumalanpalvelus, johon varsinkin lapset osallistuvat. Varsinainen joulun juhlimispäivä on joulupäivä, jolloin mennään kirkkoon. Jumalanpalveluksen jälkeen syödään hyvin. Riisiä ja kanaa, juhlaruokaa.

Mikäli mahdollista, perheen jäsenille on hankittu jouluksi uudet vaatteet. Juhlapäivät jatkuivat muslimien Idd el Fitr -juhlalla, jota vietetään muslimien paastokuukauden päättymisen kunniaksi (paaston Id-juhlan paikka vaihtelee vuosittain).Muslimien pyhä päivä on kaikille tansanialaisille virallinen vapaapäivä, jolloin valtion virastot, pankit ja postit ovat kiinni. Samoin kristittyjen joulu, pitkäperjantai ja pääsiäinen ovat virallisia vapaapäiviä kaikille kansalaisille, myös ei kristityille.

Tansanialaista moniarvoisuutta käytännössä!

 

Mikä sinulle on joulun kohokohta? Miten muiden uskontojen juhlat näkyvät paikkakunnallasi? Osallistuvatko muiden uskontojen edustajat joulunviettoon?

 

Joulu yllättää

Kati Kemppainen / Tansania

 

Joulu pääsee joka kerta yllättämään. Mikään ei oikein valmista mieltä siihen, ennen kuin se on todella käsillä.

Luonto on kukkeimmillaan, kun oma sielunmaisema vaatisi pakkaset ja hanget. Ruusut helottavat ja persikat kypsyvät puutarhassa, mutta hyasintin tuoksua ei tunnu. Eikä myöskään ole sitä viikkokausia aikaisemmin alkavaa joulun rummutusta kaupoissa - sitä emme ole kaivanneet.

Joulua valmistellaan huomattavasti pienemmässä mittakaavassa, eikä kovin ihmeitä tarvita herättämään juhlan tuntua: vain adventtikynttilän sytytys, piparkakun tuoksu, joululaulu-levy. Mutta myönnettävä on, että äskettäin piparitaikinaa valmistaessa sekaan saattoi tipahtaa yksi koti-ikävän kyynel.

 

Suomessa rummutetaan joulun alla, metelöidään siis. Kati kaipaa Suomeen, vaikka asuu paikassa, mistä täällä kaihoten lauletaan: "... miss ́ sypressit tuoksuu nyt talvellakin..." Mikä sinulle on tärkeää jouluun valmistautumisessa?