Tähti johdattaa - joulukirkko lapsiryhmille


Lapsiryhmissä joulukirkkoa edeltävä aika sujuu tähtitunnelmissa. Tutkitaan taivaankappaleita ja tähtikuvioita sekä valitaan päivän tähtityttöjä ja -poikia. Joulukirkkoa varten askarrellaan tähtiä niin, että jokainen saa tuotavakseen oman tähden joulukirkkoa koristamaan. Samalla valmistuvat tähdet päiväkodin, kerhoryhmien ja omien kotien ikkunoihin. Joulukirkkoaamun tärkein asia on tähti. Onhan se varmasti mukana! Mihin minä saan laittaa oman tähteni?

 

Tähti johdattaa -joulukirkon on ideoinut Rantakylän seurakunnan lapsityön tiimi. Teksti on julkaistu Pikkuväki-lehdessä 6/2009.

 

Kirkkoon tultaessa kanttori soittaa jouluista urkumusiikkia. Kynttilät palavat alttarilla ja joulukuusi loistaa. Tähdet pidetään vielä kädessä, niiden aika tulee.

 

Tervetulotoivotuksen jälkeen lauletaan LV 22:1-3, Joulupuu on rakennettu.

 

Alkusiunaus:

Pappi: Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.                                                                  Seurakunta: Aamen, aamen, aamen.

Pappi: Herra olkoon teidän kanssanne.                                                                                   Seurakunta: Niin myös sinun henkesi kanssa.

 

Johdantopuheena legenda tähdestä (havainnollistamiseen käytetään kukkaa, laulavaa lintua, enkeliä ja tähteä):

Kauan sitten antoi Isä Jumala syntyä Poikansa Jeesuksen ihmiseksi maan päälle. Jumala mietti, miten ihmiset kaikkialla maailmassa saisivat tiedon Jeesus-lapsen syntymästä. Ensiksi Jumala lähetti maailmaan kauniin kukan. Mutta ihmisillä oli paljon katseltavaa, eivätkä he huomanneet kukkaa. Sitten Jumala lähetti maailmaan linnun, joka lensi ja lauloi. Mutta ihmisillä oli muuta kuunneltavaa, eivätkä he huomanneet lintua. Jumala tuli surulliseksi.

 

Miten ihmiset maailmassa saisivat tiedon Jeesuksen syntymästä?  – Me voimme mennä kertomaan, enkelit sanoivat.  – Vielä ei ole teidän aika, sanoi Jumala, minun on ensin löydettävä muutamia hyvin rohkeita, joille te saatte kertoa. Nyt tarvitsen jonkun, jota ihmiset eivät säikähdä ja joka voisi kertoa Jeesus-lapsen syntymästä yhtä aikaa koko maailmalle.

 

Silloin laskeutui isä Jumalan eteen hento säde pienestä tähdestä.  – Sopisiko, että minä menisin kertomaan? tähti kysyi arasti. Nyt Jumala tuli iloiseksi. Hän lähetti siunaten tähden matkaan. Pienestä tähdestä tuli vähäksi aikaa hyvin suuri ja kirkas. Tähti loisti kaikkialle ja ihmiset ihastelivat sitä. Ne jotka lähtivät seuraamaan tähteä, löysivät Jeesus-lapsen. Tähti johdatti heidät lapsen luo.

 

Lapsen lauluesitys, tähti-aiheinen joululaulu.

 

Juontaja: Aivan kuin näkisin tänään pienen tähdensäteen täällä kirkossa! Onko täällä tähtiä? Nostakaa korkealle omat tähtenne! Onpa paljon tähtiä! Voitte tuoda omat tähtenne täällä edessä olevalle siniselle kankaalle (vaihtoehtoisesti voidaan käydä kiinnittämässä ikkunaan).

 

Lauletaan ja leikitään: ”Tuiki, tuiki tähtönen…”

 

Seuraa tähteä -kuvaelma tietäjistä, jonka yhteydessä lauletaan 3 kertaa joululaulun säkeistöä: ”Taivahalla syttyi juuri tähti kirkas tähti suuri, josta viisaat itämään riemastuivat aikoinaan.”

 

Henkilöt: 3 tietäjää, Kaspar, Melkior, Balthasar, jotka ovat pukeutuneet itämaisiin asuihin ja päähineisiin. Tarvitaan kaukoputki, reppu ja kartta, tähtikirja ja kolme lahjapakettia.

Yleisön edessä on tummansinisellä kankaalla peitetty sermi, jossa valotähti (aluksi pimeänä).

 

Kaspar tulee esiin ja tiirailee tähtiä kaukoputkella.

 

K: Hei te siellä, oletteko koskaan katselleet tähtiä? Minä olen. Tunnen kaikki tähtitaivaan kuviot ja niiden liikkeet. Kaukoputkeni läpi tähdet näkyvät paremmin kuin paljain silmin. Teillä ei ole kaukoputkia mukana, mutta tekin voitte tehdä kaukoputken näin (näyttää käsillään). Näettekö tähtiä? Minä osaan yhden tähtilaulunkin. Ehkä tekin osaatte saman.

 

Lauletaan yhdessä: ”Taivahalla syttyi juuri…” Iso tähti sytytetään laulun aikana.

 

K: Hei, mikä tuo on? Tuota tähteä en ole nähnyt koskaan! Nyt pitää tarkistaa tähtikirjasta, mikä se on!

 

Melkior ja Balthasar tulevat.

 

M: Hei Kaspar, näkyykö tähtiä?

 

K: Ette ikinä usko! Minä löysin juuri uuden tähden ja sitä ei ole edes tähtikirjassa.

 

B: Uusi tähti! Kun olin pieni, isoisäni kertoi, että uuden tähden syttyminen tarkoittaa uuden kuninkaan syntymää! Tuo uusi tähti on varmasti kuninkaan tähti! Minä haluan lähteä häntä kumartamaan.

 

K: Minäkin lähden!

 

M: Matka saattaa olla pitkä, otetaan evästä mukaan (ottaa repun, jossa myös karttarulla).

 

B: Mutta kuninkaalle pitää viedä lahjojakin. Mikä olisi kyllin arvokasta, ehkä kulta… (hakee kullan värisen paketin).

 

K: Minä vien kuninkaalle suitsuketta (hakee paketin).

 

M: Minä vien kuninkaalle hyväntuoksuista mirhaa (ottaa paketin). Nyt lähdemme seuraamaan tähteä. Matka sujuu rattoisammin, kun lauletaan yhdessä: - Taivahalla syttyi juuri… (kulkevat peräkanaa kirkon etuosassa). Tietäjät pysähtyvät tutkimaan karttaa.

 

K: Tämä kaupunki on Jerusalem. Tuolla on hieno palatsi, menen katsomaan, onko uusi kuningas siellä.

 

M: Muistatko, Balthasar, mitä isoisäsi kertoi siitä uudesta kuninkaasta?

 

B: Isoisä kertoi, että Jumala lähettää maan päälle kuninkaan, joka on oikeudenmukainen ja hyvä. Hän tuo rauhan. Muistaakseni joku on ennustanut, että kansa joka pimeydessä vaeltaa, näkee valon.

 

M: Valon, ihan niin kuin me nyt! Tähti on valaissut meidän matkaamme! Minä uskon, että me löydämme Jumalan lähettämän kuninkaan.

 

Kaspar tulee: Ei tuolta palatsista löytynyt uutta kuningasta!

 

B: Nyt muistan, että isoisä sanoi kuninkaan syntyvän Betlehemissä. Sinne meidän pitää mennä. Jatketaan matkaa. Ja lauletaan: ”Taivahalle syttyi…”

 

K: Katsokaa, tähti pysähtyy! Täällä hän on, uusi kuningas! Tässä Sinulle lahjani: suitsuketta! (kumartaa/polvistuu seimen ääreen).

 

B: Minä ojennan Sinulle kallisarvoista kultaa.

 

M: Ja minä, M niin kuin Melkior, annan Sinulle mirhaa.

 

K: (Yleisöön päin kääntyen) Minä uskon, että tuo lapsi tuossa eläinten syöttökaukalossa on Jumalan lupaama ja lähettämä kuningas!

 

LV 8:1, 2, 10 Enkeli taivaan

 

Tähtirukous kaikurukouksena:

Tule, joulu, loista tähti,

tietäjätkin matkaan lähti.

Tule joulun ihanuus,

seimen lapsen salaisuus.

Tule joulu, ilo anna!

Enkel´laulun riemuun kanna.

Tule Jeesus luoksemme,

siunaa jouluaikamme.

 

Herran siunaus

 

LV 21: Pieni liekki

 

Lapsille annetaan pikkukuvat itämaan tietäjistä.

 

Lapsiryhmien tiloihin annetaan ikkunaan kiinnitettävät lasitähdet.

 

LV= Lasten virsi -kirja, Lasten Keskus