Mitä tästä lapsesta tulee?

 

JOULUHARTAUS

 

Hartauden aluksi voidaan lukea jouluevankeliumi Luuk. 2: 1-20

sekä laulaa Jouluyö, juhlayö -laulu.

 

Lapsi on syntynyt -

suomalaisessa sairaalassa, isoveljen iloksi, vanhempien onneksi ja isovanhempien riemuksi.

Mitä tästä lapsesta tulee?

 

Lapsi on syntynyt -

tyttölapsi tansanialaisessa kylässä, avuksi äidille arjen askareisiin.

Mitä tästä lapsesta tulee?

 

Lapsi on syntynyt -

ihmeellinen lapsi pieneen talliin Betlehemissä. Vanhemmat ja lähiympäristö ovat varsin ymmällään lapsen syntymästä.

Mitä tästä lapsesta tulee?

 

Kolme erilaista syntymää, kolme erilaista ympäristöä ja kolme erilaista tulevaisuutta.

Yksi, yhteinen ja sama kysymys kaikilla.

 

Suomessa sukulaiset saavat reaaliajassa kuvia uudesta tulokkaasta. Lasta ihaillaan. Hänestä etsitään suvun piirteitä. Jokainen haluaa nähdä hänessä häivähdyksen itseään. Isoveli odottaa malttamattomana leikkitoveria. Mitä hänestä vielä tulee, kysymykset pyrkivät sanoiksi sukulaisten huulilta.

 

Myös tansanialainen perhe tutustuu tyttäreensä. Isosisko tietää, että pian hän kantaa pikkusiskoa selässään päivän askareissa. Äiti miettii omaa terveyttään ja sitä, joutuuko lapsi mahdollisesti isoäidin hoitoon, kuten monissa perheissä on tapahtunut. Koulutus avaisi tyttärelle uusia mahdollisuuksia, mitä hänestä voisi tulla, miettii äiti.

 

Pieni perhe Betlehemin tallissa on ymmällään vauvastaan. Enkelit päivittävät paimenet reaaliaikaan. Uutinen aiheuttaa paimenissa levotonta liikehdintää. Tähti on syttynyt taivaalle. Nuori äiti hoivaa lastaan, Joosef katselee poikaa viistosti Marian selän takaa. Tietääkö Maria syvällä mielessään, että hän tuudittaa sylissään tulevaa maailmanhistorian suurmiestä vai kysyykö hän, mitä tästä lapsesta tulee?

 

Tallin lapsella on selkeä tulevaisuus, Jumala itse on sen laatinut. Elämän ensiparkaisusta alkaa matka ristille. Jeesuksen syntymä on elämän ja kuoleman leikkauspiste. Sileistä lapsen kasvoista voidaan aavistella syvät kärsimyksen juonteet. Pyhä Jumala ja syntinen ihminen lyövät kättä toisilleen tuossa syntymässä. Jeesuksen syntymä on luottamuslause Jumalan ja ihmisen välille. "Älkää pelätkö", sanoi enkeli paimenille. Pelko jähmettää paikoilleen, luottamus laittaa liikkeelle.

 

Hartauden lopuksi voidaan laulaa Ilouutinen-laulu.